Tryffelsvinets Vinskola

Filtrering

Tryffelsvinets knivguide

Tillsammans med Japanese Knife Company kommer vi under december månad att erbjuda alla medlemmar i Tryffelsvinets Vinklubb en rabattkod på 10% på hela deras sortiment. Tryffelsvinets egne knivexpert tillika kock, Charlie Dahl, slår sig ner och och sammanfattar allt vad hemmakocken kan behöva veta om knivar! 

Läs mer

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer

Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp

Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!

Läs mer

På allas vinnördars läppar – Coravin

Vad är egentligen en Coravin och hur fungerar den? Tryffelsvinet reder ut begreppet!

Läs mer

Vinerna du alltid ska ha hemma

Tryffelsvinets Anna Rönngren har spenderat de senaste 10 åren i olika vinkällare (bland annat på Restaurang Frantzén) och vet hur man bygger upp en bra vinlista. Här delar hon med sig av tipsen för hur du kan börja bygga upp ett långsiktigt vininnehav.

Läs mer

Lagra vin som ett proffs

Hur tar man hand om sina viner på bästa sätt? Tryffelsvinet listar farorna som kan förstöra dina flaskor och tipsar om tre sätt att lagra dina viner på!

Läs mer

Fridas Lunds favoriter från Tryffelsvinet

Vinboksaktuella Frida Lund om nya boken, att utmana sig själv, att våga vara obrydd och sina tre favoriter från Tryffelsvinet

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1

Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2

Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3

Kyckling och fläsk. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Riesling och sparris

I takt med att dagarna blir ljusare börjar längtan efter sparrissäsongen att göra sig påmind. Det finns en gammal sanning som säger att sparris älskar riesling och eftersom vi på Tryffelsvinets Vinklubb också älskar druvan har vi sett till att fylla vårlagret med riesling i olika prisklasser – perfekta att matcha med vårens primörer. Här kan du läsa mer om kärleksförhållandet mellan just sparris och riesling och ta del av lite tips på hur du kan matcha dem tillsammans!

Läs mer

Storlekens betydelse – vad heter de olika flaskstorlekarna?

Det kan ibland tyckas lite rörigt att hålla koll på vad de olika flaskstorlekarna kallas, och det är inte särskilt konstigt! En jeroboam i champagne är detsamma som en dubbelmagnum i Bordeaux, medan en jeroboam i bordeaux är detsamma som en rehaboam i champagne. Rörigt? Javisst! Tryffelsvinets ultimata guide hjälper dig att navigera rätt!

Läs mer

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Lagringskärlets betydelse

Ek, betong, stål, amfora, barrique, botti – många är de termer som slängs runt när det kommer till vinmakning och lagring. Men vad har de olika kärlen för roll i hur det slutgiltiga vinet smakar? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Lagra vin med skruvkork? Så ska du tänka!

Att lagra eller inte lagra – det är frågan. Och hur är det egentligen med skruvkork? Blir vinet bättre eller sämre med skruvkork när det lagras, eller är resultatet det samma? Få diskussioner i vinvärlden har utgått från så mycket på tyckande, anekdotisk bevisföring och teorier och så lite på forskning som just denna debatt – Tryffelsvinet har försökt att bena ut vad som gäller!

Läs mer

Mat- och dryckeskombinationens sju dödssynder

Tycker du att mat- och dryck i kombination är en läskig konstform och är rädd att göra fel? Det är inte så svårt som man kan tro – ibland handlar det mer om att undvika fallgroparna. Här listar vi våra bästa ”what not to do” när det kommer till mat- och dryck i kombination!

Läs mer

Tre vinhacks som imponerar på grannen

Som sommelier märker man i olika sociala sammanhang att de flesta tycker att det är roligt att diskutera vin. Lika ofta nämner många att de känner sig osäkra och önskar att kunde mer för att lättare hänga med i diskussionen – det är lättare än du tror! Här har Tryffelsvinet sammanställt tre ess i rockärmen som gör att du framstår som en vinexpert på festen!

Läs mer

Så provar du vin – bli en proffsprovare

Att prova vin är en konstart i sig och fördelen är att du blir bättre och bättre ju mer du övar. I yrkesrollen som sommelier använder man sig dagligen av två sätt att prova vin, nämligen att ”torrprova” och att göra en ”faktisk provning” av vinet – ofta blir det en kombination av båda för bästa resultat. Båda sätten är till stor hjälp för att navigera i vindjungeln både privat och i yrkeslivet. Här kommer Tryffelsvinets bästa tips på hur du gör för att testa själv!

Läs mer

Biodynamiska viner – vad är det?

Ordet “biodynamiskt odlade viner” dyker upp då och då och sätts ofta i relation till ekologiska viner. Ett biodynamiskt odlat vin är alltid ekologiskt, men biodynamiken är ett förhållningssätt till vinmakning som sträcker sig betydligt längre. Det kan närmast liknas vid ett holistiskt förhållande till naturen där vingårdens output skall vara lika stor som dess input – man strävar helt enkelt att ”ge lika mycket som man tar”. Så hur fungerar det – är det bara vodoo eller är det en viktig kraft att räkna med?

Läs mer

Vad är egentligen veganvin?

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!

Läs mer

Passetoutgrains och Bourgognes appellationer

Passetoutgrains är en stil som få känner till, men för den initierade är det ett riktigt hett tips när det kommer till prisvärd Bourgogne. Men vad innebär det egentligen ? VI har svaret!

Läs mer

Vad dricker man till midsommarmaten?

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar.  Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

Läs mer

Filtrering