Tryffelsvinets Vinskola

Filtrering

Vad dricker man till midsommarmaten?

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar.  Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1

Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2

Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3

Kyckling och fläsk. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Vad betyder ”non vintage” Champagne?

”Non Vintage” är ett begrepp som ofta används när det kommer till mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Men vad betyder egentligen Non Vintage Champage och vad är skillnaden på en non vintage och en multi vintage? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

En Primeur-systemet i Bordeaux

Varje år tar Tryffelsvinet flyget ner till Bordeaux för att delta i den årliga Primeurveckan och prova av kommande årgång som ännu ligger på ekfat i slottens källare. Här berättar vi djupgående om En Primeur-systemet – varför finns det, hur funkar det idag och hur kommer det att se ut i framtiden?

Läs mer

5 saker du inte visste om spätburgunder

I denna artikel fokuserar på tysk pinot noir – även kallad spätburgunder. Här listar vi fem spännande fakta om druvsorten och toppar dessutom laget med vår favoritspätburgunder redo på Systembolagshyllan och ett tillhörande recept på en riktig klassiker som räddar vilken middag som helst!

Läs mer

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer

Riesling och sparris

I takt med att dagarna blir ljusare börjar längtan efter sparrissäsongen att göra sig påmind. Det finns en gammal sanning som säger att sparris älskar riesling och eftersom vi på Tryffelsvinets Vinklubb också älskar druvan har vi sett till att fylla vårlagret med riesling i olika prisklasser – perfekta att matcha med vårens primörer. Här kan du läsa mer om kärleksförhållandet mellan just sparris och riesling och ta del av lite tips på hur du kan matcha dem tillsammans!

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 4: Lisa Larsson

Vi presenterar stolt tredje upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2019 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 4 med etikett designad av Lisa Larsson.

Läs mer

Vad dricker man till påskmaten?

Äntligen är det dags för påskäggsjakt, blåkullaturer och förhoppningsvis några dagars ledighet. Den traditionella påskmaten tarvar såklart sina drycker och Tryffelsvinet har de bästa tipsen på vad du skall dricka till!

Läs mer

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Vinårgångar i Frankrike

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Frankrike

Läs mer

Vinårgångar i Sydafrika

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Sydafrika

Läs mer

Vinårgångar i Tyskland

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Tyskland

Läs mer

Vinårgångar i Italien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste årgångarna i Italien.

Läs mer

Vinårgångar i USA

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i USA

Läs mer

Vinårgångar i Portugal

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Portugal

Läs mer

Vinårgångar i Spanien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Spanien

Läs mer

Vinårgångar i Australien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Australien

Läs mer

Tryffelsvinet levererar Nobelvinet 2023!

Efter många månaders planering och hemlighetsmakeri är det äntligen avslöjat att Tryffelsvinet fått den stora äran att leverera 2023 års Nobelvin; 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐚𝐧𝐧𝐚𝐲 från Bourgognelegendarerna 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐩𝐞𝐭!

Läs mer

Tryffelsvinet silvermedaljör i ”Årets importör” 2023

Tryffelsvinet kammade hem andraplaceringen i den tunga kategorin ”Årets importör” 2023 när den årliga galan Årets Vin(n)are gick av stapeln den 6 december på Skeppsholmen i Stockholm

Läs mer

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer

När firas champagnedagen?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Läs mer

Grenache – vinvärldens viktigaste doldisdruva

Den tredje fredagen i september firas årligen den internationella grenachedagen världen över. Lär dig mer om druvan, vad man kan äta till och hitta Tryffelsvinets godaste viner som innehåller grenache!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Margaux Barjou

Margaux Barjou är en av våra rutinerade produktchefer – född och uppvuxen i franska Bordeaux. Margaux hittar man ofta på en surfbräda på stränder runt om i världen och förutom sport och vin är hon också hela Tryffelsvinets franskalärare som alltid bidrar till stämningen på kontoret. Här lär du känna Margaux bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Emil Wetterlind Hofgård

Emil Wetterlind Hofgård är Tryffelsvinets fantastiske produktkoordinator som ser till att våra viner hamnar där de ska – en långt mer komplicerad uppgift än man kan tro. På fritiden hittar man Emil i replokalen eller på gymmet, men han är också vår egen grillmästare och den på Tryffelsvinet som har flest husdjur och som bor längst ut på landet. Här lär du känna Emil bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Anna Rönngren

Anna Rönngren kommer från Värmländska Grums, bor i Spånga och har ett hus på en potatisåker i finska Österbotten. På Tryffelsvinet är hon vår vinklubbs- och contentansvariga orddribblare som mår som bäst när hon får dricka gott, äta chips och lyssna på Simon & Garfunkel. Här lär du känna Anna bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Lina Holm

Lina Holm är Tryffelsvinets stora champagneälskare och bubbelfanatiker som också är riktigt vass på träning, fotografering och odling. På Tryffelsvinet är hon vår ovärderliga event- & produktkordinator, och trots att hon är den senaste att ansluta till teamet kan vi inte tänka oss kontoret utan vår liv-Lina. Här lär du känna Lina lite bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Nikita Mooij

Nikita Mooij är en av två värmlänningar på kontoret, har rötter i Holland och brinner för Sydafrika. Till vardags är hon en av Tryffelsvinets skickliga produktchefer men är också en jäkel på excel, blindprovning och sport. När Nikita inleder en mening med ”Har jag berättat om den gången när jag…” så vet man att det alltid kommer en riktig toppenhistoria. Här lär du känna Nikita lite bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Louise Bergdal

Louise Bergdal är vår norrländska VD som tävlat i utförsåkning och har SM-guld i såväl blindprovning som spansk vinkunskap. Det finns troligtvis ingen bättre idéspruta på norra halvklotet än Louise, som på fritiden gärna dricker vin som börjar på B: Bordeaux, Bourogne, Barolo eller Brunello. Här lär du känna Louise bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – hur allt startade

Vi fångade Tryffelsvinets grundare Stefan Schlyter mellan en av sina golfrundor i Portugal där han numera bor för att fråga om hur allting startade för 20 år sedan. Varför just namnet ”Tryffelsvinet”, vilka minnen sticker ut mest, vilka producenter har varit med från början och vilka viner från Tryffelsvinet har han alltid hemma i Vinkylen? Du hittar svaren här!

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 3: Siri Carlén

Vi presenterar stolt tredje upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2018 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 3 med etikett designad av Siri Carlén.

Läs mer

Beaujolais – södra Bourgognes pärla

Beaujolais har sedan flera hundra år vart en del av Bourgogne – fast relationen mellan de två har kanske inte alltid vart den bästa. Men hur kommer det sig att dom har ansetts vara så olika från varandra och hur skiljer sig Beaujolais inom området? Alla dessa frågor kommer besvaras i Tryffelsvinets djupdykning i Beaujolais och dess byar!

Läs mer

Chablis – Bourgognes nordligaste punkt

Chablis är något av en udda fågel i Bourgogne – vi har alla hört någon säga ”Åh nej jag gillar inte chardonnay så jag tar ett glas chablis!”. Hur kommer det sig att Chablis är så annorlunda från sina grannar? Och vad är egentligen skillnaden på Chablis village, premier cru och grand cru? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer

Serveringstemperatur på vin – så skall du tänka!

Vid vilken temperatur skall jag servera mina röda, vita, rosa och mousserande viner? Spelar vinets kvalitet någon roll? Vad händer om jag råkar servera vinet för kallt? Och vad är egentligen definitionen av rumstemperatur? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Kan man vara allergisk mot vin?

Hur yttrar sig allergi i vin? Vad bör jag undvika om jag har astma eller är allergisk mot gluten? Behöver jag tänka på något särskilt om jag är pollenallergiker? Vad är histamin? Och får man egentligen huvudvärk av svavel? Tryffelsvinet har djupdykt i ämnet allergi och reder ut begreppen!

Läs mer

Klassificeringarna i Bordeaux

”Grand Cru Classés en Médoc 1855” kallas det välkända klassificeringssystem i Bordeaux som delar in Médocs bästa slott från förstacru, ända ned till femtecru. Men hur fungerar egentligen systemet? Vad innebär Cru Bourgeois? Och hur klassificerar man vinerna i Bordeaux’s övriga regioner Graves, Saint-Émilion och Pomerol? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Bourgognes appellationer

Bourgognes appellationssystem kan tyckas klurigt – vad är egentligen skillnad på genrisk nivå och Bourgogne med geografisk suffix? Och vad är egentligen skillnaden på premier cru och grand cru? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Tryffelsvinets knivguide

Tillsammans med Japanese Knife Company kommer vi under december månad att erbjuda alla medlemmar i Tryffelsvinets Vinklubb en rabattkod på 10% på hela deras sortiment. Tryffelsvinets egne knivexpert tillika kock, Charlie Dahl, slår sig ner och och sammanfattar allt vad hemmakocken kan behöva veta om knivar! 

Läs mer

Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp

Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!

Läs mer

Coravin – på allas vinnördars läppar

Vad är egentligen en Coravin och hur fungerar den? Tryffelsvinet reder ut begreppet!

Läs mer

Vinerna du alltid ska ha hemma

Tryffelsvinets Anna Rönngren har spenderat de senaste 10 åren i olika vinkällare (bland annat på Restaurang Frantzén) och vet hur man bygger upp en bra vinlista. Här delar hon med sig av tipsen för hur du kan börja bygga upp ett långsiktigt vininnehav.

Läs mer

Lagra vin som ett proffs

Hur tar man hand om sina viner på bästa sätt? Tryffelsvinet listar farorna som kan förstöra dina flaskor och tipsar om tre sätt att lagra dina viner på!

Läs mer

Fridas Lunds favoriter från Tryffelsvinet

Vinboksaktuella Frida Lund om nya boken, att utmana sig själv, att våga vara obrydd och sina tre favoriter från Tryffelsvinet

Läs mer

Storlekens betydelse – vad heter de olika flaskstorlekarna?

Det kan ibland tyckas lite rörigt att hålla koll på vad de olika flaskstorlekarna kallas, och det är inte särskilt konstigt! En jeroboam i champagne är detsamma som en dubbelmagnum i Bordeaux, medan en jeroboam i bordeaux är detsamma som en rehaboam i champagne. Rörigt? Javisst! Tryffelsvinets ultimata guide hjälper dig att navigera rätt!

Läs mer

Lagringskärlets betydelse

Ek, betong, stål, amfora, barrique, botti – många är de termer som slängs runt när det kommer till vinmakning och lagring. Men vad har de olika kärlen för roll i hur det slutgiltiga vinet smakar? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Lagra vin med skruvkork? Så ska du tänka!

Att lagra eller inte lagra – det är frågan. Och hur är det egentligen med skruvkork? Blir vinet bättre eller sämre med skruvkork när det lagras, eller är resultatet det samma? Få diskussioner i vinvärlden har utgått från så mycket på tyckande, anekdotisk bevisföring och teorier och så lite på forskning som just denna debatt – Tryffelsvinet har försökt att bena ut vad som gäller!

Läs mer

Mat- och dryckeskombinationens sju dödssynder

Tycker du att mat- och dryck i kombination är en läskig konstform och är rädd att göra fel? Det är inte så svårt som man kan tro – ibland handlar det mer om att undvika fallgroparna. Här listar vi våra bästa ”what not to do” när det kommer till mat- och dryck i kombination!

Läs mer

Tre vinhacks som imponerar på grannen

Som sommelier märker man i olika sociala sammanhang att de flesta tycker att det är roligt att diskutera vin. Lika ofta nämner många att de känner sig osäkra och önskar att kunde mer för att lättare hänga med i diskussionen – det är lättare än du tror! Här har Tryffelsvinet sammanställt tre ess i rockärmen som gör att du framstår som en vinexpert på festen!

Läs mer

Så provar du vin – bli en proffsprovare

Att prova vin är en konstart i sig och fördelen är att du blir bättre och bättre ju mer du övar. I yrkesrollen som sommelier använder man sig dagligen av två sätt att prova vin, nämligen att ”torrprova” och att göra en ”faktisk provning” av vinet – ofta blir det en kombination av båda för bästa resultat. Båda sätten är till stor hjälp för att navigera i vindjungeln både privat och i yrkeslivet. Här kommer Tryffelsvinets bästa tips på hur du gör för att testa själv!

Läs mer

Biodynamiska viner – vad är det?

Ordet “biodynamiskt odlade viner” dyker upp då och då och sätts ofta i relation till ekologiska viner. Ett biodynamiskt odlat vin är alltid ekologiskt, men biodynamiken är ett förhållningssätt till vinmakning som sträcker sig betydligt längre. Det kan närmast liknas vid ett holistiskt förhållande till naturen där vingårdens output skall vara lika stor som dess input – man strävar helt enkelt att ”ge lika mycket som man tar”. Så hur fungerar det – är det bara vodoo eller är det en viktig kraft att räkna med?

Läs mer

Vad är egentligen veganvin?

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!

Läs mer

Passetoutgrains – vad är det?

Passetoutgrains är en stil som få känner till, men för den initierade är det ett riktigt hett tips när det kommer till prisvärd Bourgogne. Men vad innebär det egentligen ? Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Filtrering