Rött vin

2013 Barolo Bricco Voghera Riserva, Azelia

nr 9037101

Barolo Bricco Voghera Riserva görs enbart de mest utsökta åren och kräver minst 10 års lagring för att verkligen uppnå sin yttersta potential – lagringsbarheten är dock mångdubbel längre. Vinet lagras i 5 år på fat följt av 5 år på flaska och årgång 2013 är således den aktuella årgången av detta enastående vin som Tryffelsvinet haft den stora glädjen att tilldelas 72 flaskor av. The Wine Advocate (Monica Larner): 97 poäng 

Pris 1999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum14/03/2024

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och ännu ung doft av mörka körsbär, nypon, svart te, söta kryddor, orientaliska kryddor, rosor och violer. Syran är frisk och kroppen elegant och i perfekt harmoni med de välmarkerade och mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten vittnar om ett långt liv. Eftersmaken fortsätter långt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister, närmast utan slut.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2013 Barolo Bricco Voghera Riserva görs enbart de mest utsökta åren och kräver minst 10 års lagring för att verkligen uppnå sin yttersta potential – lagringsbarheten är dock mångdubbel längre. Druvorna kommer från den 0,85 hektar lilla vingården Bricco Voghera med kalkrik lerjordmån i perfekt sydlig exponering på 360 meters höjd. Rankornas medelålder är hisnande 95 år. Vinmakningen är mycket traditionell –  musten vinifieras med hjälp av naturligt förekommande jäststammar och föregås av en piemontesiskt klassisk lång macerationstid på 55-60 dagar som följs av 5 år på gamla, stora ekfat och 5 år på flaska. Den årliga produktionen är försvinnande liten – ebvart 3100 flaskor. Årgång 2013 är således den aktuella årgången av detta enastående vin som Tryffelsvinet haft den stora glädjen att tilldelas 72 flaskor av. Luigi och Lorenzo uppnår fullständig elegans, charm och kraft i en oefterhärmlig balans i denna toppcuvée som alltid är en upplevelse utöver det vanliga.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Monica Larner): 97 poäng ”I have not tasted this Riserva since the 2007 vintage, so it’s a great delight to sample the Azelia 2013 Barolo Riserva Bricco Voghera today. In the bottle with the gold and white label, fruit comes from a tiny and little-known site on the east-facing slope opposite Lazzarito. The vines are 95 years old on average, although some are as old as 120. They produce just two or three clusters per vine. This is another vineyard site with closed conditions and cool air currents that produce very firm, compact and age-worthy wines. Hence the Riserva designation. Tasted now 10 years after the harvest, you get a delightful expression with budding tones of evolution with black licorice and camphor ash. It ages in oak casks for five years, with another five years in bottle. You feel the tannins at the back, but they are soft and silky. This is a gorgeous wine that rewards those who drink it now. Only 3,100 bottles exist.”