31 maj 2023

Vinårgångar i Italien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behlöver veta om de senaste årgångarna i Italien.

Det går inte att tala om vin utan att prata om vädret. Temperatur, nederbörd och vindar kommer att påverka det vi häller i våra glas och det spelar ingen roll hur tekniskt avancerade vi människor blir – i slutändan kan vi aldrig påverka vädrets makter. Här har vi samlat matnyttig information om väderförhållandena i Italien de senaste åren och hur det påverkat vinernas kvalitet. 

Observera att denna sida uppdateras löpande efter att nya årgångar publiceras och är därför inte en fullständig förteckning av områden och/eller årgångar. 

2022

Efter skeptiska rapporter under sommaren kunde de italienska vinbönderna äntligen börja pusta ut när det var dags för skörd. Vintern var kallare än både 2020 och 2021, men detta kontrades av att den också var en av de torraste i mannaminne vilket ledde till att många vinmakare inledde växtsäsongen med mycket låga vattenreserver. Vintern och våren följdes av en likaledes torr och varm sommar där knappt en enda droppe föll från himlen förutom ett och annat isolerat åskoväder. I mitten av augusti kom äntligen regnet och de druvor som fördes till vineriet var av mycket god kvalitet och många vinmakare uttryckte förvåning över hur väl druvorna klarat av de mycket höga temperaturerna. Väderleksmässigt påminde 2022 till mångt och mycket om det extremt varma året 2003 men med den stora skillnaden att vinerna har en fin fräschör och välintegrerade tanniner. Särskilt Toskana, Apulien och Sicilien ser ut att vara särskilt lyckade regioner, men vi kan förvänta oss mycket fina viner från hela Italien från 2022.

Wine-searcher.com om 2022: ”Although the drought unsurprisingly reduced yields, the fruit that did make it through was exceptionally concentrated and likely to be of high quality. Although more time is needed to be able to give an accurate assessment of the wines, it is likely to be small but of high quality.”

2021

Hur var då årgång 2021 i Italien? nyheter: ”The bad news being a decline of yields ranging from 10 percent to almost 50 percent. But the good news should offset that, as most producers are thrilled with the results, believing the quality of the fruit to be among the best in recent years.”

2020

Brunello di Montalcino 
Detta år stod vädergudarna vinmakarna bi och vinernas kvalitet är utan tvekan i samma klass som den redan legendariska 2019.

2019

Piemonte

Årgång 2019 spås bli en ytterst hyllad årgång av Piemontesiska viner och jämförelse med prisade årgången 2016 ligger kontinuerligt nära tillhands. Det paradoxala är dock att vinerna dricker som klassiskt vin – det vill säga att det inte påvisar de stereotypiska resultatet av en extremt varm växtsäsong där bakad frukt, låg syra och runda tanniner förväntas återfinnas. En förklaring på detta är att man i Piemonte har gått ifrån behöva framtvinga mognad till att behöva framtvinga fräschör. Ett exempel på hur detta gjordes är att man på 90-talet plocka bort blad från rankorna för att se till att solen når frukten och att den därmed mognad – till att nu plantera rankor högre och på annan lutning i syfte att skugga frukten från den stundvis gasande solen.

Årgången visar upp en klassisk och aromatisk fruktprofil, typiskt för svalare årgångar. Men på inget sätt är årgången sval och anledningen till att helhetsintrycket av årgången är ”svalt” varierar beroende på vilken producent/journalist som tillfrågas. Vissa menar att ”det inte var så varmt” (temperaturerna uppgick inte sällan till över 35 grader celsius) medan andra säger att de varma topparna inte var lika långvariga som tidigare närliggande årgångar samt att en värmetopp oftast följdes av regn vilket i sin tur höll rankorna ifrån såväl vattenstress som utdragen solexponering. Kort och gott kan man säga att årgången är svår att förklara – men exceptionellt bra i glaset.

Växtsäsongen började något senare än vanligt då svalka och regn i april försköt knoppningen två veckor. Under maj månad regnade det ymnigt och man fruktade att årgången skulle bli en kopia av den problematiska årgången 2018 (där man hade 25 dagar av konsekutivt regn!). Men regnet kom inte att skapa samma bekymmer som det gjorde 2018. Under juni och juli gick temperaturerna i taket, men samtidigt var nederbörden över genomsnitt under juli, september och oktober (något som höll temperaturerna i schack och vattennivåerna goda). Många producenter prisar den stora variationen mellan dag- och nattemperaturerna som anledningen till vinernas aromatiska komplexitet (som oftast attribueras till en senare skörd med utdragen mognadsprocess).  Skörden påbörjades hos de flesta producenter kring första hälften av Oktober.

I källaren beskrevs 2019 som en lättextraherad årgång och många producenter beskrev den som extremt krävande i källaren. Den lätta extraktionen gjorde att det var svårt att hantera mängden tannin – generellt sett macererade man frukten kortare än under många tidigare årgångar och generellt sett gick fermenteringen också snabbare än vanligt (dock var sockernivåerna i musten något lägre och i genomsnitt är årgången något mindre alkoholstark än tidigare årgångar).

Vinerna har nu i sin ungdom (i vissa fall ett år efter sin buteljering) en väldigt klassisk smakprofil där parfym och fräschör är centrala element. Till skillnad från den prisade årgången 2016 – som från lansering var väldigt inbjudande och modern i sin stil – så kommer 2019 att tilltala den mer klassiska paletten och i många fall kräva något mer tålamod än vad 2016 gör.

2018

Under 2017 – när övriga Europa plågades av frost och regn – var Italiens största problem en ovanligt varm växtsäsong. Årgång 2018 blev en återgång till mer normala temperaturer, men med problem med regn i ett flertal regioner landet över.

Årgång 2018 definierades således av två fenomomen: regn följt av värme. Årgången började med en lång och blöt vinter som tillhandahöll gott om vatten inför den stundande sommaren. Våren började blött vilket i sin tur resulterade i en del problem med röta i vingårdarna.  Maj- och juniregn i både Barbaresco och Barolo skapade ytterligare problem för ekologiska bönder som löpte högre risk för svampangrepp (eftersom de inte får använda samma bekämpningsmedel som konventionella bönder) och Barbaresco plågades av hagelstormar som förstörde vingårdarna. Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september och majoriteten av skörden i Barolo skedde de första 3 veckorna i oktober.

I Toskana rasade många åskstormar under sommareftermiddagarna men vädret torkade upp lagom till skörden. Längre söderut (som i Kampanien) var regn ett stort problem, särskilt i vitvinsregionerna Greco di Tufo och Fiano di Avellino. Vissa rapporterar så mycket som 40-50% minskning i skörden efter ihärdiga hagelstormar i Greco.

2017

Brunello di Montalcino 
Efter mastodontårgångarna 2015 och 2016 i Brunello di Montalcino bjöd årgång 2017 upp vinbönderna till en avancerad dans – värme och hetta plågade sommarsäsongen och vinmakarna fick använda hela sitt register för att tämja vädrets makter. Men de som red ut stormen gjorde det med besked – de mest kvalitetsinriktade och envetet noggranna producenterna skapat viner med enormt fokus och komplexitet av sällan skådat slag.

2016

Brunello di Montalcino 
James Suckling har kallat årgångarna 2015 och 2016 ”Brunellos greatest vintages ever”. 2016 beskriver han som än mer strukturerade och tanninrika än 2015 och således ännu mer förfinade och klassiska, med en stark rekommendation att spara dem i minst tio år innan öppning.

Tryffelsvinet tipsar

Fler årgångsguider

Vinårgångar i Frankrike

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Frankrike

Läs mer

Vinårgångar i Italien

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behlöver veta om de senaste årgångarna i Italien.

Läs mer

Vinårgångar i Sydafrika

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behlöver veta om de senaste vinårgångarna i Sydafrika

Läs mer

Vinårgångar i USA

Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i USA

Läs mer