Sprit

1997 Marc de Chambertin, Domaine Trapet

nr 4119102

En utsökt mjuk och avrundad Marc Blanc de Bourgogne från biodynamiska Domaine Trapet. Denna spritsort görs på pressrestena efter vinmakningen och lagras därefter på gamla ekfat. En grandios upplevelse!

Pris 1150 kr

Kropp har ett värde på 0 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 0 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Marc de Bourgogne AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
40,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinöst elegant edge med fint brända söta toner, krydda, äpplen och torkad citrus.

Passar till
En bit mörk choklad efter middagen

Lagringspotential
Håller många år, förvara gärna mörkt och svalt

Mer information

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Marc de Bourgogne är en druvsprit som görs på samma sätt som Grappa, det vill säga att man destillerar de pressrester (pommace) som blir över efter vinmakningen. Den färdigdestillerade spriten är klar, men efter att ha spenderat 10 år på stora gamla ekfat mörknar spriten.