Rött vin

2022 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée, André Brunel

nr 9319401

2022 Châteauneuf-du Pape Cuvée Réservée är nya årgången av Domaine André Brunels stiltypiska och lagringsdugliga Châteauneuf-du Pape-favorit.

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
André Brunel

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
Grenache, syrah, mourvèdre

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av röda körsbär, björnbär, nymald svartpeppar, franska örter, lakrits, och nyanserade fatkryddor. Vinet bärs upp av en tydlig men mycket finkornig tanninstruktur och balanseras av syrans friskhet.

Passar till
Det här är ett elegant vin som passar väl till mat. Vi rekommenderar nöt, rådjur, hjort och lamm, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är Fabrice Brunel, son till André Brunel (som basade från 1971), som klev in på allvar i familjeföretaget 2012 och som tog över tyglarna helt efter Andrés död i januari 2022.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik. 2022 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée är ett imponerande vin, gjort på inköpta druvor som vinifieras och lagras på ståltankar och betong i enlighet med Brunels eleganta husstil. Vinet är buteljerat utan filtrering.

Vinexperternas omdömen

DinVinguide, Sofia Ander (2024-01-29): ”En favorit från påveland där grenache-spänst och finess går före det alkoholvarma och alldeles för frukttäta. Tänk er rabarber, vilda hallon, röda körsbär, cederträ, pepparkorn och exotiska kryddor. Tänk er sedan detta i varukorgen, och framför allt på middagsbordet.”

WineTable, Pär Strömberg (2024-01-31): ”Stilren vinmakning enligt egna metoder och visioner för långsiktig lagring och liv. Grenachedominans för frukt med mindre delar syrah, mourvèdre. Ungdomligt vital, smooth och spicy med djup doft av mörk mogen frukt och örter. Tight, stram och energisk med fyllighet och kraft i både smak och textur. Svartfruktig med mogna hallon och lakrits, lavendel, viol och anis i det eleganta långa koncentrerade avslutet.”