Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine Robert Chevillon. Frankrike, Bourgogne, Nuits-Saint-Georges
ROBERT CHEVILLONS HEMSIDANuit-Saint-Georges okrönta kungar
Domaine Robert Chevillons historia tar sin början under tidigt 1900-tal då Symphorien Chevillon började odla 12 hektar mark i Nuits-Saint-Georges som han sålde under eget namn. Sedan dess har domänen utvecklats stadigt med varje ny generation och mer och mer mark, framförallt Premier Cru-lägen, har införskaffats med tiden. Idag är man ett av de mest välkända namnen i appellationen och man hyllas årgång efter årgång för sina förtjusande, långlivade viner.Historia
Domaine Chevillon grundades av Symphorien Chevillon på tidigt 1900-tal och togs runt år 1914 över av den, vid tillfället, precis entledigade militären Eugène-François Chevillon. Efter andra världskriget övertogs gården av Eugène-François två söner som under en period kom att driva egendomen ihop innan de gick skilda vägar. På 1940-talet, när domänen ägdes av den kvarvarande sonen Maurice Chevillon, inhandlades ett par destilleringspannor och man började bränna Marc (en tradition som lever kvar än idag) samtidigt som man kraftigt expanderade sitt innehav av premier cru-vingårdar i Nuits-Saint-Georges.
Maurice fick två barn – Robert och Jeannine som föddes 1937. Robert var den som kom att ge familjeföretaget dagens namn. Robert gifte sig med Christiane år 1961 och tillsammans fick de barnen Denis (född 1963) och Bertrand (född 1967). Idag driver de båda bröderna, som femte generationen, domänen vidare sedan Robert Chevillon gick i pension 2003. Deras viner är välkända i världen och man har ett mycket gott rykte om sig att göra kraftfulla viner med stor koncentration och finess som ofta behöver lagras för att visa sin sanna storhet.
Vingårdar
Domänen har 13 hektar i sin ägo där de flesta odlingarna upptas av Premier cru-lägen. Åldern på stockarna varierar från 25-75 år. Man producerar inte mindre än 8 premier cru-lägen, två village-viner, en vit och en röd Nuits-St-Georges och ett par generiska viner, bland annat en aligoté (aligoté och pinot blanc växer sida vid sida med deras pinot noir-rankor). Bröderna äger inga grand cru-gårdar men många anser att deras Les Cailles, Les Vaucrains och Les Saint-Georges är på grand cru-nivå. På många sätt kan man därför säga att Robert Chevillon är bland de mest ”prisvärda” prestigeproducenterna i Bourgogne. Druvorna odlas enligt principen ”lutte raisonée” det vill säga enligt hållbara och till viss del ekologiska principer utan att vara certifierade. Bröderna är verkligen appellationen Nuits-St-Georges okrönta kungar – de lever och andas regionen och deras vingårdslägen med gamla rankor skulle göra vilken pinot noir-odlare som helst innerligt avundsjuk:
Nuits-Saint-Georges Les Chaignots
Nuits-Saint-Georges Les Bousselots
Nuits-Saint-Georges Les Roncières
Nuits-Saint-Georges Les Perrières
Nuits-Saint-Georges Les Pruliers
Nuits-Saint-Georges Les Cailles
Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains
Nuits-Saint-Georges Les Saint-George
Nuits-Saint-Georges Blanc (görs endast i två fat)
Nuits-Saint-Georges Rouge
Bourgogne Passetoutgrain
Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Aligoté
Vinifikation
Bröderna har en sällsam förmåga att ta sig an Bourognes svåra odlingsförhållanden och har en närmast unik förmåga att odla mogna, hälsosamma druvor år efter år. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Detta säkerställs genom att druvorna kontrolleras två gånger i veckan när det börjar dra ihop sig till skörd. Man sorterar druvorna för hand och är noggranna med att sortera bort druvor som skadats eller angripits av sjukdomar eller skadedjur. Samtliga druvor avstjälkas. Efter skörd och sortering genomgår vinerna kallmaceration i ca 10°C i 5-6 dagar i rostfria ståltankar. Därefter startar jäsningen naturligt och pågår i 2-3 veckor. Vinerna lagras i 30% ny ek (20% för Passetoutgrain, Bourgogne och Nuits-St-Georges “Vieilles Vignes”). Passetoutgrain, Bourgogne och Nuits-St-Georges “Vieilles Vignes” lagras i 16 månader på ek medan resten av cuvéerna ligger på ekfat i 20 månader. Denis och Bertrand behandlar och vinifierar alla viner på samma sätt, från de enklare generiska Bourgogne Rouge och Blanc till sina premier cruer vilket verkligen märks på deras kvalitet. Bröderna har verkligen fört passion, kunskap och outtröttligt arbete till gården och att prova igenom deras viner är att prova essensen av Nuits-Saint-Georges.