26 april 2022

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

(För att kunna ta del av detta erbjudande vid lansering så behöver du vara medlem i Tryffelsvinets Vinklubb och det kan du bli via denna länk!)

Få etiketter är så lätta att känna igen som Josetta Saffirios tomteflaskor. De karakteristiska små tomtarna – som alla skiljer sig åt – är handmålade av Josetta Saffirio själv efter inspiration från barndomens berättelser där hennes far beskrev tomtarna som små hjälpredor i vineriet. Josettas dotter, Sara Vezza, driver nu egendomen vidare med en aldrig sinande kraft och energi. I denna visionära anda har Sara, tillsammans med Tryffelsvinet, tagit fram en samlarserie med magnumbuteljer – unik för den svenska marknaden. Varje år väljs en ny konstnär ut för att ta fram etiketten till en specialmagnum med sin egen version av tomten. Förra året var det Meta Isæus-Berlin som inledde projektet, och i år är det ingen mindre än den prisbelönta konstnären Stina Wirsén.

Om vinet – 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba

Druvorna till denna specialframtagna magnumflaska kommer från utvalda vingårdar inom kommunen Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med en skalmaceration på cirka 7–10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora franska ekfat där det får vila i 24 månader för att slutligen ligga i cementtankar i ungefär 6 månader innan buteljering.

Om konstnären

Stina Wirsén är född 1968 och uppvuxen i Älvsjö i Stockholm. Stina är känd för sina illustrationer i DN och har genom åren mottagit en rad olika priser för sina verk. Hon har bidragit till att illustrationen har fått en stärkt ställning inom dagspressen i Sverige. Hennes arbete sträcker sig från illustrationer i dagspress och böcker, till frimärken, offentlig konst och kakelmålningar. Som illustratör växlar Stina Wirsén friskt mellan genrer som mode, litteratur och psykologi. Stina Wirsén hör till en av våra mest omtyckta illustratörer och barnboksförfattare med sin oefterhärmliga och oemotståndliga stil som både små och stora älskar.

Mini-intervju med Stina

Vem är Stina Wirsén? 
”En 53-årig, författare, konstnär och illustratör, som bor och arbetar i Stockholm.”

Vad är din relation till vin i allmänhet och Piemonte/Barolo i synnerhet?
”Vin är min favoritdryck, efter vatten. Kaffe behövs också-men sen är jag nöjd. Vin är bäst i lagom mängd, rätt tempererat och i gott sällskap. Piemonte/Barolo är en underbar bekantskap, om jag vill lära känna bättre.”

Kan du kortfattat beskriva din konst och dina inspirationskällor? 
”Inspirationen är livet, allt från familj till resor och konst, loppisar och oväntade möten. Konsten är en del av livet, de går inte att skilja åt.”

Vad inspirerade dig i skapandet av din tomte-etikett? 
”Tomtar är så fantastiskt fina och samtidigt så fåniga, i sina små luvor och sin uppsyn. Vilka är de egentligen? Lever de mitt ibland oss? Hur trivs de i storstaden? Gillar de vin? Vad tror du?”

Känner du till historien bakom tomtarna på Josetta Saffirio-etiketterna (läs hela historien via denna länk)? Hur är din relation till tomtar och feer? Har du några som assisterar dig i ditt skapande och vad tar de i betalning?
”Vilken fantastisk historia! Då vet vi nu alltså att de dricker vin! Då tycker jag ännu mer om tomtar nu! För mig är tomtar och troll allt från John Bauers magiskt vackra akvareller till mina egna lite skeva typer som kanske bor mitt ibland oss, här i samtiden.”