Ca’ del Bosco. Italien, Lombardiet, Franciacorta

Ca’ del Boscos hemsida

Italiens kanske bästa mousserande viner

1964 köpte Annamaria Clementi Zanelli ett litet hus på en sluttning i Erbusco som kallas ”Ca-del Bosc” och börjar planterade sina första vingårdar. Ambitionen var redan från start att producera viner av hög kvalitet, i ett område som inte tidigare varit känt för högkvalitativa viner. Med facit i hand  kan vi enkelt konstatera att hon lyckades.

Historia

1976 skördades Ca’del Boscos första årgång (man startade med tre olika mousserande viner) och de nådde marknaden i december 1978. Ca’del Bosco drivs idag av hennes son, Maurizio Zanella. Franciacorta är idag känt för sin höga kvalitet och att de har en av de striktaste lagstiftningarna i vinvärlden. De mousserande vinerna måste lagras minst 18 månader på sin jästfällning, men Ca’del Bosco siktar högre än så – deras Cuvee Prestige lagras minst 24 månader på jästfällningen. Med ambitioner som dessa och genom sin känsla för detaljer har de satt Franciacorta på kartan och anses vara en av dess bäst presterande producenter.

Vingårdar

Med devisen om att viner görs i vingården och inte i vineriet strävar Ca’del Bosco ständigt framåt. Motivationen ligger i att uppnå perfektion till vilket pris som helst, och det har varit kostsamt. De lägger stor vikt vid vinets kvalitet, jordens välmående och att respektera traditionen. Alla 219 hektar odlas ekologiskt och de är ekologiskt certifierade sedan 2014. Det finns inga genvägar. Alla vingårdar är planterade på minst 250 meter över havet och nyplanteringar sker på minst 400 meter få att åstadkomma en lägre medeltemperatur i och med klimatförändringarna, därmed får de också en längre växtsäsong vilket är mycket viktigt – särskilt för mousserande viner. I portföljen finns två non-vintage viner, fyra årgångsspecifika och två riserva. Dessutom tillverkar de en handfull stilla viner. Vinerna är alltid välbalanserade och eleganta.

Vinifikation

Franciacorta görs enligt den traditionella metoden, men Ca’del Bosco jobbar som bekant lite hårdare än den lagstadgade miniminivån. Alla druvor skördas för hand i backar som rymmer max 16 kg för att minimera risken att druvorna ska krossas innan de når vineriet. Väl på plats kyls druvorna ned och pressas när de är svala. Alla klasar kontrolleras för hand, tvättas i deras berry spa, och pressas sedan försiktigt innan vinifieringen som äger rum i ståltankar. Vintage Collection och Annamaria Clementi lagras i barriquer och efter sju månader blandas vinerna till de olika cuvéerna och 20-30 % reservviner blandas in för de årgångslösa produkterna. Vinerna buteljeras och en andra jäsning på flaska sker samt lagring på jästfällningen, här varierar tiden – minst 24 månader för Cuvée Prestige, minst 40 månade för Vintage produkterna och minst 9 år för Riserva. Vinerna genomgår remuage i gyropalletter och för hand i de avvikande storlekarna innan de degorgeras.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Ca’ del Bosco

årgång slut
kommer snart

2013 Franciacorta Anna-Maria Clementi Riserva, Ca’ del Bosco

Lombardiet999 krLanseringsdatum: 08/12