Château de Pierreux. Frankrike, Beaujolais

Châteaux de Pierreux hemsida

I hjärtat av Beaujolais böljande kullar

Beaujolais landskap har en lugnande effekt för själen. Det kuperade landskapet med sina vidsträckta vingårdar sträcker sig mot horisonten och bryts då och då av slingrande vägar. Det är här Château Pierreux har sin hemvist – med fasaden blickande ut mot Mont Brouilly, med en fot i Mâconnais kalkjordar och Beaujolais granitjordar. I skarven skapas magi som både förför och imponerar!

Historia

I den porfyr-, flint- och skifferrika jordmånen i pastoratet Odenas har det odlats vinrankor i över 1000 år. Det tidigare förstärkta fortet Château Pierreux har en historia som kan dateras till 1200-talet, även om det idag bara finns kvar två torn av det ursprungliga fortet. Tornens ursprungliga funktion tros ha varit ett duvslag och en utkikspost där man än idag kan se fördjupningar i stenen redo för att anlägga en pil för att skytten lättare skall kunna sikta mot sin måltavla. Det finns även utsagor som gör gällande att det brutits silver på marken runt slottet. Dagens källare dateras tillbaka till 1600-talet och neo-klassiska slottet som står på gården idag uppfördes 200 år senare av Thibault de Pierreux. Sedan denna tid har slottet gott i arv på i kvinnliga ledet; Arthaud de la Ferrière följt av Charpin-Feugerolles på 50-talet, följt av familjen Toulgoët som slutligen lämnade över till dagens ägare år 2002 då det blev en del av Boisset-familjen.

Besöker du slottet kommer du att slås av den bländande vackra panoramautsikten där floden Saône skymtar i väster och framför en vajar rankorna i Brouilly vid foten av centralmassivet. På en vacker dag kan man till och med skymta Mont Blanc i fjärran. Förutom vingårdar finns här även en tre hektar stor park som dignar av växter, däribland över 200 arter av barrträd, en köksträdgård och en vinterträdgård.

Vingårdar

Egendomens vingårdar sträcker sig över 110 hektar i kommunen Brouilly, som är den sydligaste av Beaujolais cruer. Dessa 110 hektar är i sin tur fördelade på 110 mindre vingårdslotter som alla har sin unika jordmån. Här finns såväl rosa granit, sand, porfyr, skiffer och flinta representerat och som samtliga skapar utsökt potential för druvan gamay. I vingårdarna sker just nu ett omfattande omplanteringsprogram för att ge vingårdarna ett nytt liv. I detta nytänkande perspektiv har man övergått från att beskära rankorna i så kallade gobelets till single cordon – uppbundna på strådar. Detta görs för att skapa ett bättre luftflöde genom rankorna som därmed blir mindre känsliga för svampangrepp. Densiteten på plantorna är 6,250 rankor per hektar. Sedan Boisset-familjen tog över har man använt sig av så kallad sustainable farming – hållbara odlingsmetoder där naturens bästa står i fokus. Sedan 2003 har därför ingen kemisk skadedjursbekämpning sprayats i vingårdarna. I stället använder man sig av noggranna besiktningar av vingårdarna där varje ranka besöks minst fem gånger under växtsäsongen. Den femte och sista äger rum 15 dagar före skörden. Gården certifierades som High Environmental Value (HVE) år 2020.

Vinifikation

På Château Pierreux gör man viner som kan lagras och som sticker ut på grund av sin rika tanninstruktur och charmerande silkeslena stil. Slottet gör två cuvéer; Brouilly Réserve du Château de Pierreux och Brouilly Grande Réserve, där den sistnämnda är den fylligare. Vinerna från Brouilly är kända för sin relativt mörka färg, strama struktur som vägs upp av sin mjuka elegans. Vinerna är således både florala och fruktiga med en frisk syra och läskande fräschör.

När det är dags för skörd samlas ungefär 100 plockare som går till de vingårdslotter som uppnått optimal mognad. Klasarna sorteras för hand på vineriet och tankarna fylls med 80% avstjälkade druvor. Den efterföljande macerationen pågår i cirka 2 veckor. Den varsamma pressningen får därefter vila i 48 timmar innan den förs till ekfat för jäsning och malolaktisk fermentering. I februari först vinerna till gamla Bourgognefat där vinet får vila 8-10 månader. Detta gör Pierreux ovanliga i Beaujolais som en av få som nästan uteslutande använder sig av ekfat vid jäsning och lagring. Gårdens äldsta jäsningsfat är upp till 50 år och är en hyllning till gammal tradition i Beaujolais då nästan alla använde ekfat.

Av gårdens 90 fermenteringsfat är enbart 4 vigda åt toppvinet och Brouilly Grande Réserve. Hit går gårdens allra bästa och äldsta druvor från ungefär 7 hektar. Vinet görs bara de allra bästa årgångarna. De allra bästa årgångarna kan lagras i upp till 20 år. Vinmakare på gården är Alain Dugoujard.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Châteaux de Pierreux