Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Château Grillet. Frankrike, Rhône, Condrieu
Château Grillets hemsidaMytisk vingård med egen appellationsstatus
I det lilla distriktet Condrieu i norra Rhône ligger en liten vingård om blott fyra hektar med en enda ägare som har något alldeles särskilt – de har rätt till sen egen ursprungsbeteckning: Château Grillet AOP. Något som gör det ännu mer uppseendeväckande är att de fick sin egen AOP-status fyra år FÖRE Condrieu, alltså redan 1936. Denna lilla monopol skapar försvinnande få flaskor årligen och räknas till en av Frankrikes mest gäckande och prestigefyllda appellationer som skapar några av landets bästa vita viner.Historia
Vingården har varit känd under många århundraden innan den fick sin officiella status. Vingårdarna kring Château-Grillet och Condrieu planterades av den romerska kejsaren Probus på 200-talet efter Kristus. Plantmaterialet lär, enligt sägnen, ha kommit från Dalmatien. Det finns flertalet bevarade mosaiker från denna tid som visar skördescener och druvor som trampas och man vet därmed belagt att det gjorts vin i området i mer än nästan 2000 år. Gården ägdes av av familjen Neyret-Gachet från 1830 fram till 2011 då den köptes av François Pinault och Artemins Domaines. Sedan Pinault-familjen köpte Château-Grillet år 2011 har teamet på gården fått carte blanche att göra allt som krävs får att bibehålla denna unika unika storslagenhet och historiska arv. Sedan 2016 är man ekologiskt certifierade enligt ECOCERT och man har börjat implementera biodynamiska odlingsprinciper.
Teamet leds av Frédéric Engerer (som även ansvarar för Château Latour, Domaine d’Eugénie, Eisele Vineyard och Clos du Tart som är en nära vän till François Pinault) med technical director Aloïs Houeto som sin högra hand som alltid är på plats på egendomen. Målet är en ständig jakt på att flytta fram positionerna för hur man kan framhäva denna unika vingård.
Vingårdar
Château Grillets fyra hektar är beläget mellan byarna Vérin and Saint-Michel-sur-Rhône och ligger på den högra stranden av floden Rhône, söder om staden Vienne. Rankornas snittålder är 45 år och planterade i hisnande branta terrasser – de 87 terrasserade nivåerna (kallade “chaillées”) sträcker sig 150-250 meter över havsnivå och hålls samman av torrmurade stenväggar – skapade av romarna – som varsamt tagits om hand under sekler. Här är det druvan viognier som är i fokus – känd för att skapa storslagna viner med finess, intensitet och djup. Den mår som allra bäst i områdets näringsfattiga jordar med väldränerad jord där ideala förhållanden för att skapa stora viner finns. Vingårdarna är söderexponerade och ligger i en amfiteater med ett exceptionellt soligt mikroklimat som dessutom skyddar vingårdarna från nordanvinden. Namnet ”Grillet” sågs komma från att dalgången ”grillas” av solens varma strålar.
Med syfte att respektera rankornas växtcykel och för att undvika sjukdomar har man bytt uppbindningssystem från single Guyot till Guyot Poussard. Marken plogas med hjälp av hästar alternativt med vinschar med motoriserade rorkultar eller helt enkelt med hjälp av hackor beroende på hur svårtillgänglig terrassen är. Rankorna binds upp cirka 1,5 meter över marken – så kallad höghöjdsuppbindning – och biodynamiska principer och preparat styr beslut som fattas i vingården.
Vinifikation
På egendomen skapar man tre viner källaren som renoverades 2012: Côtes-du-Rhône Blanc, Condrieu La Carthery och ikonvinet Château Grillet.
Varje vingårdsparcell viniferas separat och pressas varsamt. I fatkällaren finns små temperaturkontrollerade ståltankar. Alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen sker antingen i tank eller i ekfat, beroende på varje parcells unika förutsättning. Toppvinet spenderar 18-24 månader på ekfat med cirka 20% ny ek innan det släpps på marknaden. Château Grillet tenderar också att ha något mer syra än en vanlig Condrieu och klarar därför av den långa fatlagringen exceptionellt väl.