Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Clos d’Un Jour. Frankrike, Cahors
CLOS D’UN JOURS HEMSIDAPionjärer för det ”nya” Cahors
Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner med intensitet, elegans och lagringspotential.Historia
Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique Azemar år 2000, ivrig att arbeta för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställd på att lyckas restaurerade Veronique vingårdarna och moderniserade vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Veronique med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. Hon jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.
Vingårdar
Le Clos d’un Jour ligger på en plats som är känd för att producera fylliga, hållbara viner från totalt 6,5 hektar vingårdar. Det lilla området, som är planterat med 90% malbec, gör det möjligt att ha största möjliga omsorg för varje vinlott. Här används inga kemikalier utan druvorna odlas helt ekologiskt, med stor respekt för jordmån och de förutsättningar som råder. Från denna vingård kommer tre olika röda viner. Det är det lite mer lättdruckna Le Clos d’un Jour som görs på 90% malbec och 10% merlot. De övriga två görs på 100% malbec: Un Jour Sur Terre och prestigevinet Un Jour. Veronique odlar också krokus för produktion av saffran på gården.
Vinifikation
Redan ute i vingårdarna sker noggrann selektering för hand – endast 5-6 klasar lämnas kvar på varje ranka. De handskördade druvorna förs varsamt till vineriet där de olika druvsorterna och vingårdslägena vinifierades separat. Druvorna som når vineriet får macerera några dagar innan jäsningen i temperaturreglerade ståltankar tar vid. För att få fram maximalt med smak slår man genom skallocket ner i druvjuicen, så kallad pigeage. Helt olik traditionella tekniker har Veronique Azemar utvecklat vinlagringen och använder keramiska behållare som tillåter viss påverkan av syre i vinet utan att det tar doft och smak av ek. Hon filtrerar heller inte sina viner och i de fall som ek används gör man det mycket försiktigt. Tillgången på vinerna är mycket begränsad och Clos d’Un Jour har inte haft det lätt de senaste åren då de förlorat 100% av skörden både 2017, 2019, 2021, 2023 och 2024 efter svåra väderförhållanden såsom frost och mjöldagg.