Clos d’Un Jour. Frankrike, Cahors

CLOS D’UN JOURS HEMSIDA

Pionjärer för det ”nya” Cahors

Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner med intensitet, elegans och lagringspotential.

Historia

Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique och Stéphane Azemar år 2000, ivriga att arbeta tillsammans för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställda på att lyckas restaurerar paret Azemar vingårdarna och moderniserar vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Azemars med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. De jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.

Vingårdar

Le Clos d’un Jour ligger på en plants som är känd för att producera fylliga, hållbara viner. Det lilla området, som är planterat med 90% malbec, gör det möjligt att ha största möjliga omsorg för varje vinlott. Här används inga kemikalier utan druvorna odlas helt ekologiskt, med stor respekt för jordmån och de förutsättningar som råder. Från denna vingård kommer tre olika röda viner. Det är det lite mer lättdruckna Le Clos d’un Jour som görs på 90% malbec och 10% merlot. De övriga två görs på 100% malbec: Un Jour Sur Terre och prestigevinet Un Jour. De odlar också krokus för produktion av saffran på gården.

Vinifikation

Druvorna plockas för hand och får macerera några dagar innan jäsningen i temperaturreglerade ståltankar tar vid. För att få fram maximalt med smak slår man genom skallocket ner i druvjuicen, så kallad pigeage. Helt olik traditionella tekniker har paret Azemar utvecklat vinlagringen och använder keramiska behållare som tillåter viss påverkan av syre i vinet utan att det tar doft och smak av ek. De filtrerar heller inte sina viner och i de fall som ek används gör man det mycket försiktigt. Tillgången på vinerna är mycket begränsad och Clos d’Un Jour har inte haft det lätt de senaste åren då de förlorat 100% av skörden både 2017, 2019 och 2021 efter svåra väderförhållanden.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Clos d’Un Jour

eko

2020 Le Clos d’Un Jour, Clos d’Un Jour

Cahors249 kr
nyhet

2022 Un Jour, Clos d’Un Jour

Cahors269 kr
årgång slut

2018 Un Jour Sur Terre, Clos d’Un Jour

Cahors299 kr