Diego e Damiano Barale. Italien, Piemonte, Barolo

Diego e Damiano Barales hemsida

Bröderna Barale värnar om familjens traditioner!

På en av Barolos äldsta gårdar – Aie Sottane – hittar vi bröderna Diego och Damiano från välkända vinmakarfamiljen Barale. Bröderna följer sin fars fotspår i jakten på att göra exceptionella viner på de lokala druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto.

Historia

Efternamnet Barale är i Piemonte synonymt med viner av högsta kvalitet och som en av områdets mest uppburna familjer. Grenar av familjeträdet sträcker sig in i legendariska producenter såsom Barale-Rinaldi och Bartolo Mascarello – så att nykomlingarna, tillika bröderna, Diego och Damiano Barale har vinmakning i blodet är allt annat än en överdrift.

Vinfirman Diego e Damiano Barale är förhållandevis ung – första vinet lanserades år 2012 – men deras familj har haft Piemonte som sitt hem sedan 1600-talet. Familjens vinhistoria började dock på 1800-talet när landägaren Francesco Barale började producera vin. Efter Francescos död lämnades företaget över till hans son Carlo – tillika Diego och Damianos gammelfarfar –  som grundade företaget Barale-Rinaldi. Barale-Rinaldi togs i sin tur över av Carlos söner Giovanni och Giuseppe (brödernas farfar) som samtidigt döpte om egendomen till Barale Fratelli.

Efter Giovanni och Giuseppes död på 1980-talet var det dags för deras söner, kusinerna Sergio och Carlo Barale, att ta över. Carlo dog emellertid mycket ung, redan 1985, och Barale Fratelli drevs vidare av Sergio (som än idag driver vidare vineriet tillsammans med döttrarna Eleonora och Gloria). År 2012 var Carlos båda söner, Diego och Damiano gamla nog att ta över de delar av vingårdarna som blev deras arv i samband med faderns död. I samband med arvsövertagandet genomgick gården Aie Sottane en grundlig renovering och bröderna släppte sitt allra första vin; en 2010 Langhe Nebbiolo. Arbetsfördelningen bröderna emellan innebär att Diego sköter om vingårdarna medan Damiano är gårdens vinmakare. Sin korta bana till trots har de redan visat sig vara den mest spännande grenen i detta imponerande familjeträd. Londonbaserade Berry Bros & Rudd skriver om bröderna ”If the quality of their ’18 Barolo is anything to go by, they have already achieved the quality needed to become a household name.”. Här har vi sannerligen ett namn värt att följa!

Vingårdar

Idag förvaltar Diego och Damiano över dryga 8 hektar vingård mellan städerna Barolo och Monforte d’Alba. I Barolo äger man delar av de högt aktade vingårdarna Cannubi, Monrobiolo di Bussia och Castellero och i Monforde d’Alba äger man en del av San Giovanni. Endast 4 hektar av dessa vingårdar är dedikerade till Barolo. Årgång 2018 var första året då man valt att göra Barolo Cannubi som en single vineyard och dessutom buteljerade man endast vinet på magnumflaska.

I vingårdarna jobbar bröderna efter ekologiska och delvis biodynamiska principer. De är dock inte certifierade – och dessutom ställer de sig kritiska till vissa utav de mer ”exotiska” delarna av biodynamiken. Stoltheten bröderna lägger i sitt arbete reflekteras i den perfektion de eftersträvar i vingården och de är båda eniga om att grunden till ett stort vin alltid ligger i vingården.

Vinifikation

Bröderna tar stolthet i att arbeta enligt de gamla historiska vinmakningstekniker som på senare år på nytt börjat få den uppmärksamhet den förtjänar. Denna traditionella skola innebär en långsam vinmakning med få ingrepp av den mänskliga handen. All frukt handskördas och vinifieras på ståltankar under 25-30 dagar. Under dessa 30 dagar genomför man frekvent pigeage i syfte att hålla skalmassan fuktig och extrahera rätt mängd polyfenoler. Man låter också samtliga cru-lägen jäsa tillsammans enligt gammal tradition i syfte att bygga komplexitet och balans där summan av alla beståndsdelar blir större än dess enskilda komponenter. Innan vinet förs över till lagringskärl så genomgår den malolaktiskt fermentering vid en temperatur på mellan 18 och 20 grader. Vinerna lagras sedan på stora franska ekfat (500l) i 24 månader i den uråldriga källaren innan de buteljeras utan filtrering och klarning.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Diego e Damiano Barale

nyhet
nyhet

2020 Barolo, Diego e Damiano Barale

Piemonte449 kr
nyhet

2019 Barolo Cannubi (magnum), Diego e Damiano Barale

Piemonte1899 kr