Domaine Charles Joguet. Frankrike, Loire, Chinon

CHARLES JOGUETS HEMSIDA

Klassisk och livfull Chinon när den är som allra bäst

Domaine Charles Joguet i Chinon, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Från början var egendomen en farm som sysslade med många olika grödor, men Charles var väldigt road av viner från Bourgogne och kände att han själv ville lägga större fokus på just odling och vinmakning.

Historia

1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Sedan 1997 så har Charles Joguet numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar större delen av sin tid till den sedan tidigare avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av  Kevin Fontaine, Jaques och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockarna, med en stor respekt för natur och tradition.

De 35 hektar stora ägorna sköts av ett team om nio personer som arbetat hårt och dedikerat med att ta egendomen dit den är idag – men det har inte varit en rak väg. Ann-Charlotte berättade att när de bestämde sig för att börja odla allting ekologiskt år 2006 ledde det till flera andra förändringar. Exempelvis valde de att gå över till större ekfat om 400 liter för att få mindre smak av eken och man började också göra malolaktisk jäsning på ekfat för att göra mindre reduktiva viner. Dessutom har en noggrann jordmånsanalys ägt rum för att ge varje läge de bästa förutsättningarna och ett stort program för att plantera träd i vingårdarna har inletts. Certifiering mot fullt ekologiskt startade 2013.

Vingårdar

Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och de blandar generellt inte druvor från olika gårdar. De äger vingårdar i Beaumont-en-Véron och på den vänstra sidan av Vienne-floden, men det är de enskilda vingårdlägena som de är berömda för: Clos de la Cure, Varennes de Grand Clos, Clos du Chene Vert (Clos du Chene Vert är en liten vingård där det växer en stor ek. Vingården ligger i sydlig sluttning och är alltid den första att skördas. Vingårdens viner är alltid florala och eleganta med små fina tanniner), Clos de La Dioterie, Les Varennes du Grand Clos Franc de Pied och Clos de la Plante Martin. Alla utom den sista (Touraine) finns i appellationen Chinon. De gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser på druvan cabernet franc, en rosé samt en chenin blanc.

Vinifikation

Druvorna avstjälkas precis innan de når tanken för att hålla oxidationen till ett minimum. De pressas i en pneumatisk press och varje vingårdsläge jäser separat. Eftersom de gör 7-8 olika stilar bara på cabernet franc-vinerna skiljer sig vinmakningsprocessen åt, men man använder sig av malolaktisk jäsning och lagringen sker i enbart ståltankar eller på franska ekfat. Gemensamt för dem alla är att de har en charmfull och lagringsduglig stil som är omöjlig att inte imponeras av.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Charles Joguet

2018 Chinon Silènes, Charles Joguet

Loire199 kr
nyhet

2021 Chinon Les Petites Roches, Charles Joguet

Loire199 kr
årgång slut