Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine Laporte. Frankrike, Loire, Sancerre
Domaine Laportes hemsidaEkoligiskt och finstämt från en av Sancerres äldsta egendomar
Domaine Laporte är en anrik producent i rurala Sancerre där man skapar finstämda viner av framförallt druvan sauvignon blanc. Här finner du essensen av både druva och region – en benchmarkproducent som fortsätter att imponera.Historia
Domaine Laporte grundades år 1850 och fick redan från start en ledande roll där man under kommande generationer byggt upp ett stort anseende i regionen. Under denna tid har gården bara haft två ägarefamiljer; familjen Laporte och familjen Bourgeois som tog över tyglarna år 1986.
Vingårdar
Egendomen utgörs av 21 hektar i hjärtat av appellationen Sancerre med vineriet beläget i byn Saint Satur. På gården finns såväl sauvignon blanc och pinot noir planterade, och man gör så väl vita, röda och roséviner. Sedan 2013 är gårdens viner ekologiskt certifierade, ett arbete som inleddes redan på 1990-talet. Det ekologiska förhållningssättet kräver mer noggrann skötsel av vingården och större uppmärksamhet av vinbonden under växtsäsongen. Domaine Laports signum och stolthet är monopolvingården Le Rochoy belägen på den berömda kullen ”Les Monts Damnés” i Chavignol. Med hela 15 ha sammanhållen vingård i bästa läge och på en unik jordmån av flinta, kallad La Comtesse, skapas ett vin som nått långväga rykte. Man gör vin under appellationerna Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy och Menetou-Salon. Domaine Laporte även en vingård i Marlborough på Nya Zeeland där de självfallet odlar (precis som i Sancerre) Pinot Noir och Sauvignon Blanc.
Så här säger familjen själva om sin filosofi: ”Purity and excellence are the key words at the estate where our team strives every day to reach the maximum quality of all the wines we produced. This work begins in the vineyard and continues in the cellar through thoughtful practices, in order to ultimately produce authentic and alive wines.”
Skillanden mellan Sancerre och Pouilly-Fumé
Sancerre och Pouilly är två små byar i östra Loire som ligger så nära varandra att enbart en liten bro över själva Loirefloden skiljer dem åt. Båda byarna har gjort sig kända för att de skapar den renaste versionerna av druvan sauvignon blanc som är den dominerande druvsorten i området. Däremot skiljer sig jordmånerna åt; medan Sancerre har en mer kalkstensrik jordmån kommer Pouilly-Fumé-vinerna från en jordmån som består mer av flintsten. Båda regionerna fick sin AOC-status i slutet av 30-talet och fick sitt stora uppsving på 70- och 80-talet då vinerna blev omåttligt populära i Paris på grund av sina distinkta och lättgillade personligheter. I en blindprovning kan de vara svåra att skilja åt eftersom båda har en oemotståndligt aromatisk karaktär med frisk, krispig syra, men de skiljer sig åt genom att en Sancerre alltid har en mer livfull och spänstigt syra och lättare kropp medan en Pouilly-Fumé är lite mer fyllig och generös med en tydlig ton av krutrök.
Vinifikation
Samtliga vingårdslägen och druvor vinifieras separat för att framhäva varje vingårds unika växtläge. Lagringen sker på ståltank eller gamla ekfat. De olika cuvéerna är uppdelade efter sin jordmån:
Flinta: Le Rochoy and Grand Rochoy – en monopolvingård i Les Royaux
Kimeridian märgel : La Comtesse
Caillottes-jormån : Les Garennes
Kalkrik lerjord : Les Grandmontains