Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine Maire et Fils, Frankrike, Jura
Anrik producent blir Tryffelsvinets första i Jura
Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över.Historia
Till skillnad från sin mera välrenommerade granne i väst, nämligen Bourgogne, så har Jura haft stora svårigheter med återplantering efter att ha blivit väldigt hårt drabbade av vinlusen under 1800-talet. I dagsläget uppgår Juras 2 000 hektar med vingårdar knappt till 10% utav dess forna planteringsareal. Tack vare ett uppsving i popularitet så ser vi numer desto mer av dess viner på den internationella marknaden. Detta kan vara ett resultat av den unika stil av vin som är så starkt sammankopplat med Jura, kombinerat med det faktum att vinmakare från Bourgogne ser möjligheter till att sprida sina vingar och börja producera vin i granndistriktet. I Domaine Maires fall så representeras denna burgundiska influens av det faktum att de dagens ägare – familjen Boisset – är Bourgognebaserade.
Domaine Maires storhetstid började inte med intåget av Boisset, utan tog fart redan år 1939 då en ung man vid namn Henri Maire ärvde de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande livsgärning, som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer var att skänka 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris.
Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Domaine Maire som då uppgick till ungefär 350 hektar – idag under ledning av alsace-bördige huvudvinmakaren Jacques Hauller (som kom till gården 2018). I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion. För Jean-Claude Boisset var övertagandet inte bara affärsmässig utan även djupt känslomässig; Jean-Claude var cirka 20 år yngre och hade under hela sitt liv sett upp till Henri Maire och allt han lyckats göra, inte bara för sin egen egendom utan även hela regionen Jura. Vid Henris död såg Jean-Claude hur hungriga händer försökte få familjen att ta dåliga ekonomiska beslut och leda företaget i en riktning som inte hyllade gårdens traditioner och ambitioner och han såg det därför som en personlig uppgift och ära att få ta över de de vingårdar han imponerats av så mycket under hela sin karriär.
Vingårdar
Domaine Maires vingårdar är centrerade kring byn Arbois och Château-Chalon. Just väst om Arbois ligger majoriteten av deras vingårdar mellan gården Grange Grillard, Sorbief och Montesserin där den först- och sistnämnda har en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. I vingårdarna kring Sorbief består jordmånen huvudsakligen av gråfärgad märgel medan de kring Montesserin och Grange Grillard består av kalksten i sluttningarna och lera på platåerna. Druvorna som odlas är chardonnay (70 hektar), pinot noir (60 hektar), savignin (40 hektar), poulsard (20 hektar) och trosseau (20 hektar).
Domaine Maire är ”Haute Valeur Environmentale”-certifierade sen 2020. Sedan Jacques Haullers ankomst till gården 2018 har det varit ett viktigt mål för honom och familjen Boisset. Certifieringen innebär bland annat att Domaine Maire arbetar aktivt för att öka den biologiska mångfalden kring deras vingårdar, bland annat genom införandet av bikupor samt plantering av över 500 träd, 350 meter buskar och vildvuxna fält där fåglar och insekter kan husera. Tre veckor per säsong (innan knoppning och efter skörd) låter man får beta på 8 av gårdens hektar som är helt ekologiskt odlade. Sedan dess har man sett återkomsten av ett stort antal olika djur – bland annat har man sex olika fladdermusarter som är viktiga för en gården eftersom de äter miljontals insekter nattetid som annars hade kunnat bli skadedjur. Här finns även 11 sorters fjärilar och vilda bin. En av planerna för framtiden är att investera i lättviktsrobotar som med hjälp av GPS kan sköta plogningen för att slipa tunga maskiner (som drar bränsle) i vingårdarna.
Vinifikation
Det går inte att prata om vinmakning i Jura utan att nämna uttrycken sous voile och ouillé. Sous Voile – ”under slöjan” – refererar till det flortäcke som naturligt bildas på den gröna druvan savagnin i fat som inte fyllts hela vägen upp. Slöjan skyddar vinet från att bli angripen av andra bakterier under den oxidativa lagringen och bidrar med nötiga aromer och en rustik stil till vinet. Ouillé är benämningen på den mer konventionella stil av vinmakning där inget flortäcke förekommer. Domaine Maire gör vin i båda dessa stilar.
Domaine Maire breda produktion sträcker sig ifrån den legendariska ”gula vinet” (Vin Jaune) från Château-Chalon till såväl vit som röd Côtes du Jura med druvmaterial som kommer från Juras alla hörn. Genomgående i Domaine Maires vinifikationsfilosofi är att förvalta sitt arv med ett stort fokus på terroiruttryck.
Domaine Maires viner är uppdelade i tre olika serier:
- Grand Minéral – porträtterar den mineraliska och fokuserade potentialen i de olika delarna av Jura.
- Grand Héritage – porträtterar den historiska, autentiska stilen av vin som gjort regionen känd.
- Grand Parcelles – Single vinyard viner med fokus på individuella uttryck av terroir.
”5 snabba” med Jacques Hauller
What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Two weeks before the harvest. As parents wondering how will be his next born child: The time when you observe the potential present in the vineyard, starting to explore wich “gift” will give you the new vintage, and the time you are scheduling your harvest planning to try to make the best with the fruit of the vineyard.”
What is your favorite part of being a winemaker?
”Conduct the first tastings after the beginning of november and be satisfied that they are in line with the energy, strategy and expectation you put in the winemaking.”
What is your least favorite part of being a winemaker?
”As everybody! The paperworks necessary in every organization.”
If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”FINESSE. From sparkling to classic Chardonnay, from Pinot Noir to the traditional Vin Jaune; every glass must leave a final touch of finesse to the customer.”
Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”A Vin Jaune limited edition: the complexity and long lasting aromas will help to distract me during this lonely hours on this deserted island, reminding me the long and fun hours we had in trying to find the best blend for this wine. As the famous scientist Louis Pasteur who was living in Jura said: You have more philosophy in a bottle of wine than in all the books.”