Domaine Maire et Fils, Frankrike, Jura

Anrik producent blir Tryffelsvinets första i Jura

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över.

Historia

Till skillnad från sin mera välrenommerade granne i väst, nämligen Bourgogne, så har Jura haft stora svårigheter med återplantering efter att ha blivit väldigt hårt drabbade av vinlusen under 1800-talet. I dagsläget uppgår Juras 2 000 hektar med vingårdar knappt till 10% utav dess forna planteringsareal. Tack vare ett uppsving i popularitet så ser vi numer desto mer av dess viner på den internationella marknaden. Detta kan vara ett resultat av den unika stil av vin som är så starkt sammankopplat med Jura,  kombinerat med det faktum att vinmakare från Bourgogne ser möjligheter till att sprida sina vingar och börja producera vin i granndistriktet. I Domaine Maires fall så representeras denna burgundiska influens av det faktum att de dagens ägare – familjen Boisset – är Bourgognebaserade.

Domaine Maires storhetstid började inte med intåget av Boisset, utan tog fart redan år 1939 då en ung man vid namn Henri Maire ärvde de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande livsgärning, som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer var att skänka 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris.

Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Domaine Maire som då uppgick till ungefär 350 hektar – idag under ledning av alsace-bördige huvudvinmakaren Jacques Hauller. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion.

Vingårdar

Domaine Maires vingårdar är centrerade kring byn Arbois och Château-Chalon. Just väst om Arbois ligger majoriteten av deras vingårdar mellan gården Grange Grillard, Sorbief och Montesserin där den först- och sistnämnda har en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. I vingårdarna kring Sorbief består jordmånen huvudsakligen av gråfärgad märgel medan de kring Montesserin och Grange Grillard består av kalksten i sluttningarna och lera på platåerna. Druvorna som odlas är chardonnay (70 hektar), pinot noir (60 hektar), savignin (40 hektar), poulsard (20 hektar) och trosseau (20 hektar).

Förutom omplanteringsarbetet arbetar Domaine Maire aktivt för att öka den biologiska mångfalden kring deras vingårdar, bland annat genom införandet av bikupor samt plantering av träd, buskar och vildvuxna fält där fåglar och insekter kan husera.

Vinifikation

Det går inte att prata om vinmakning i Jura utan att nämna uttrycken sous voile och ouillé. Sous Voile – ”under slöjan” – refererar till det flortäcke som naturligt bildas på den gröna druvan savagnin i fat som inte fyllts hela vägen upp. Slöjan skyddar vinet från att bli angripen av andra bakterier under den oxidativa lagringen och bidrar med nötiga aromer och en rustik stil till vinet. Ouillé är benämningen på den mer konventionella stil av vinmakning där inget flortäcke förekommer. Domaine Maire gör vin i båda dessa stilar.

Domaine Maire breda produktion sträcker sig ifrån den legendariska ”gula vinet” (Vin Jaune) från Château-Chalon till såväl vit som röd Côtes du Jura med druvmaterial som kommer från Juras alla hörn. Genomgående i Domaine Maires vinifikationsfilosofi är att förvalta sitt arv med ett stort fokus på terroiruttryck.

Domaine Maires viner är uppdelade i tre olika serier:

  • Grand Minéral – porträtterar den mineraliska och fokuserade potentialen i de olika delarna av Jura.
  • Grand Héritage – porträtterar den historiska, autentiska stilen av vin som gjort regionen känd.
  • Grand Parcelles – Single vinyard viner med fokus på individuella uttryck av terroir.
Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Maire

limited

2015 Arbois Vin Jaune Série Limitée, Domaine Maire

Jura750 krLanseringsdatum: 21/02
årgång slut

2013 Château Chalon Vin Jaune, Domaine Maire

Jura699 kr
årgång slut

2020 L’Étoile Chardonnay, Domaine Maire

Jura199 kr