Domaine Maire, Frankrike, Jura.

Anrika Domaine Maire blir Tryffelsvinets första producent i Jura.

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire, Tryffelsvinets första producent i området, med historia som sträcker sig sig hela vägen tillbaks till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över.

Historia

Till skillnad från sin mera välrenommerade granne i väst, nämligen Bourgogne, så har Jura haft stora svårigheter med återplantering efter att ha blivit väldigt hårt drabbad av vinlusen under 1800-talet. I dagsläget så uppgår Juras 2 000 hektar med vingårdar knappt till 10% utav dess forna planteringsareal. Men tack vare ett uppsving i popularitet så ser vi desto mer av dess viner på den internationella marknaden. Detta kan vara ett resultat av det något svalare klimat som tillåter mer elegant vinmakning kombinerat med det faktum att vinmakare från Bourgogne ser möjligheter till att sprida sina vingar och börja producera vin i granndistriktet. I Domaine Maires fall så representeras denna burgundiska influens av det faktum att de nuvarande ägarna, familjen Boisset, är Bourgognebaserade.

Men Domaine Maires storhetstid började inte med intåget av Boisset, utan det tog fart år 1939 då en ung man vid namn Henri Maire ärvde 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande imperium som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Allt tyder på att Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer måste vara när han skänkte 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris.

Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som vid tillfället uppgick till ungefär 350 hektar vingårdar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion vilket innebär att Domaine Maire innehar en ganska signifikant bit av Juras planteringsareal. Vi ser med spänning fram emot att se vad framtiden har att bringa för Domaine Maire.

Vingårdar

Domaine Maires vingårdar är centrerade kring byn Arbois och Château-Chalon. Just väst om Arbois ligger majoriteten av deras vingårdar mellan gården Grange Grillard, Sorbief och Montesserin där den första och sistnämnda har historia hela vägen tillbaks till 1600-talet. I vingårdarna kring Sorbief består jordmånen huvudsakligen av gråfärgad märgel medan de kring Montesserin och Grange Grillard består av kalksten i sluttningarna och lera på platåerna. Druvorna som odlas är chardonnay (70 hektar), pinot noir (60 hektar), savignin (40 hektar), poulsard (20 hektar) och trosseau (20 hektar).

Förutom omplanteringsarbetet så arbetar Domaine Maire aktivt för att öka biodiversiteten kring deras vingårdar, bland annat genom införandet av bikupor samt plantering av träd, buskar och vildvuxna fält där fåglar och insekter kan husera.

Vinifikation

Domaine Maire breda produktion sträcker sig ifrån den legendariska ”gula vinet” (Vin Jaune) från Château-Chalon till såväl vit som röd Côtes du Jura med druvmaterial som kommer från Juras alla hörn. Genomgående i Domaine Maires vinifikationsfilosofi är att dom förvaltar sitt Jura-arv med ett stort fokus på terroiruttryck.

Domaine Maires viner är uppdelade i tre olika serier.
Grand Minéral – porträtterar den mineraliska och fokuserade potentialen i de olika delarna av Jura.

Grand Héritage – porträtterar den historiska, autentiska stilen av vin som gjort regionen känd.

Grand Parcelles – Single vinyard viner med fokus på individuella uttryck av terroir.