Domaine Sigalas. Grekland, Santorini

Till sigalas hemsida

3000 år av historia med siktet mot framtiden

Skulpterat av lavaströmmar från urtida vulkanutbrott finns det inget annat ord för att beskriva Santorini än ”bedövande vackert”. Där är här vi finner Domaine Sigalas – en till lika delar innovativ som kulturbärande producent som hjälpt till att sätta Santorini på världskartan och ge eko världen över.

Historia

Domaine Sigalas är ett av Greklands mest namnkunniga vinnamn, vars prisbelönta viner finns på vinlistor världen över. Vineriet ligger innästlat mellan rankor på den vidsträckta Oia-slätten i norra delen av Santorini. Den nästan 40 hektar stora egendomen odlas enligt hållbara metoder och producerar ungefär 200.000 flaskor årligen. Gårdens alla viner görs på lokala druvsorter från just Santorini och intilliggande Cyclades. Och allt tack vara en man – i området talar man nämligen om ett före och ett efter Paris Sigalas. Han var den visionäre vinmakare som applicerade matematik och innovativa idéer på vitikultur och vinmakning som ingen tidigare gjort på Santorini. Hans förta årgång, år 1991, var också den första årgång med Protected Designation of Origin-status och markerar starten på Domaine Sigalas. Paris kom från en vinmakarfamilj, men utbildade sig initialt inom just matematik. På somrarna kom han tillbaka till ön och hjälpte till med skörd och produktion av familjens vin som främst var avsett för egen konsumtion. Med tiden kom vinmakningsprocessen att fascinera honom alltmer och han kom slutligen att ta över rodret från sin farfar. Sedan dess har han levt efter mottot “the dynamic evolution of tradition” som ett sätt att ta sig an vinmakning genom att låta nya upptäckter koexistera med gamla traditioner och kunskaper. Genom sitt hårda arbete blev den entreprenöriella Paris Sigalas inte bara blev ansiktet utåt för öns mikroskopiska industri i allmänhet, utan även ansiktet utåt för grekiskt vitt vin i synnerhet.

Vingårdar

Att Paris tog fasta på gamla traditioner är kanske inte så konstigt – Sigalas marker utgör några av världens äldsta vingårdar som kultiverats oavbrutet i mer än tre tusen år. Den vulkaniska jordmånen på ön har gjort att vinlusen aldrig fått fäste vilket gör att rankorna kan kultiveras och omplanteras genom den gamla kataboladi-metoden där man sticker ner en gren i jorden för att låta den bli en ny ranka. Även de druvsorter som används är historiska med assyrtiko som den viktigaste med sina cirka 70% av odlingsarealen. Från denna antika druva görs både torra viner och det världsberömda söta vinet Vinsanto. Här förekommer även andra lokala druvsorter, som de gröna aidani och athiri och de blå sorterna mandilaria och mavrotragano för att nämna några.

Ön Santorini plågas av mycket starka vindar vilket kräver en unik metod för vinodling på ön. Metoden kallas kouloura och går ut på att väva vinrankan till en korgliknande form för att hålla klasarna nära marken. Trots detta system tar de starka vindarna ut sin rätt på avkastningen. Sigalas avkastning för årgång 2021 var bara 11 hl/ha och eftersom det inte finns någon maskinskörd på ön kan man föreställa sig att skörden är en otroligt mödosam process som utförs med händer på bara knän.

Vinifikation

Även i vineriet mixas experimentslusta mer uråldrig tradition. Allt med målet att lyfta Santorinis särart och terroir. När Sigalas grundades år 1991 av Paris Sigalas, Christos Markozane och Yiannis Toundas hökk man först till i familjens Sigalas lilla familjevineri, men sedan 1998 har man ett eget vineri med fatkällare och buteljeringsmöjligheter.

Sagt om Domaine Sigalas

“Sigalas is one of Greece’s finest white wine producers – in fact, a short list candidate for the best. I would like to take credit for that conclusion, but there is not much dissent here. This producer is universally acclaimed for his skill with Assyrtiko of all types – dry, barrel fermented and sweet – and I can only climb on the bandwagon. Sigalas is simply a master with this grape.” -The Wine Advocate


Paris Sigalas

Kostas Tellis (agronomist), Sara Iakovidou (oenologist), George Macheras (cellar manager) och okänd medarbetare

Array ( [numberposts] => -1 [post_type] => produkter [meta_query] => Array ( [0] => Array ( [key] => producer [value] => 21964 [compare] => = ) ) ) Array ( [0] => WP_Post Object ( [ID] => 21980 [post_author] => 2 [post_date] => 2024-09-26 15:53:51 [post_date_gmt] => 2024-09-26 13:53:51 [post_content] => [post_title] => 2022 Kavalieros Assyrtiko, Domaine Sigalas [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => 2022-kavalieros-assyrtiko-domaine-sigalas [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-10-09 11:02:47 [post_modified_gmt] => 2024-10-09 09:02:47 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://tryffelsvinet.se/?post_type=produkter&p=21980 [menu_order] => 0 [post_type] => produkter [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 21971 [post_author] => 2 [post_date] => 2024-09-26 15:38:37 [post_date_gmt] => 2024-09-26 13:38:37 [post_content] => [post_title] => 2022 Sigalas Santorini Assyrtiko, Domaine Sigalas [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => 2022-sigalas-santorini-assyrtiko-domaine-sigalas [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-10-04 10:13:11 [post_modified_gmt] => 2024-10-04 08:13:11 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://tryffelsvinet.se/?post_type=produkter&p=21971 [menu_order] => 0 [post_type] => produkter [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )
Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Sigalas