Ferrer Bobet. Spanien, Katalonien, Priorat

Ferrer Bobets hemsida

Respekt i Priorats svalaste läge

Hyllade vinmakaren Raül Bobet tröttnade på storskaligheten efter många år som vinmakare på klassiska Torres och bestämde sig för att gå tillbaka till sina rötter. I Priorat skapar han nu några av regionens elegantaste viner.

Historia

För spanska Ferrer Bobet har allting handlat om respekt sedan starten 2008; respekt för gamla traditioner, respekt för den sociala och ekonomiska utvecklingen i Katalonien, respekt mellan de två ägarfamiljerna Ferrer-Salat och Bobet, och slutligen respekt för de vinälskare som skall njuta av deras viner. Förutom Ferrer-Bobet skaparRaül Bobet även magi på Costers del Segre-vineriet Castell d’Encus.

Kuriosa: Deras 2008 Ferrer Bobet Selecció Especial förekommer i Netflix-serien Drops of God där den beskrivs som en av ‘The 12 Apostles’ – vinvärldens 12 apostlar.

Vingårdar

Sergi Ferrer-Salat och Raül Bobet håller till i Porrera som är det svalaste läget i Priorat. Området påverkas av nordöstliga vindar med medelhavet som modererande effekt på kylan. Ferrer Bobet jobbar dessutom tillsammans med några av regionens brantaste vingårdar: alla dessa faktorer bidrar till stora skillnader mellan dag- och nattemperaturer vilket i slutändan påverkar vinets slutliga kvalitet positivt genom optimal fenolisk mognad, bibehållen syra och fräschör i aromerna. Jordmånen är skiffer – lokalt kallad llicorella. Här växer deras hundraåriga rankor av carinyena och garnatxa negra från gamla vingårdar som de arbetar tillsammans med. Deras egna vingårdar planterades 2004 och 2005 med carinyena, garnatxa negra, syrah, cabernet sauvignon, viognier och roussanne.

Vinifikation

Av de totalt 70 hektaren är enbart 15 hektar upp-odlad. Allting är ekologiskt odlat och man utesluter kemikalier. I vineriet sköts allting lika minutiöst med gravitation, handsortering och individuell jäsning av varje enskilt vingårdsläge. Man använder franska barriquer med en minsta lagring om 15 månader. Målet är att uppnå renhet i frukten som reflekterar området Priorat.

”5 snabba” med Raül Bobet

1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”All times are interesting, but winter pruning it’s an important one.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Creating and improving, as well as correcting some aspects just after harvest.”

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Not the least favorite, but complex one, is the harvesting logistics in a rainy year.”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Elegance”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Perhaps Majjan, since it will last forever.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Ferrer Bobet

årgång slut

2018 Priorat, Ferrer Bobet

Katalonien419 kr

2018 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

Katalonien499 kr

2019 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

Katalonien499 kr

2019 Priorat Vinyes Velles (magnum), Ferrer Bobet

Katalonien929 kr
95poäng