Heirloom Vineyards. Australien, Barossa

Heirlooms hemsida

En världsomfamnande kärlekshistoria

Året var 2000 då den unga vinmakerskan Elena Brooks träffade den välkände vinkritikern Zar Brooks. Romansen och framtidsvisionen var ett faktum och ur detta möte av naturkrafter föddes idéen om Heirloom Vineyards. Namnet – som på svenska översätts till arvegods – är en referens till det starka band man känner till det arv av gamla vingårdar och gamla rank-kloner som man förvaltar. Visionen är att bevara tradition i såväl vingård som vineri samtidigt som man omfamnar organiskt jordbruk. Efter långa år av planering och experimentering såg de första vinerna dagens ljus på mitten av 00-talet.

Historia

Firman grundades i den senare hälften av 2000-talet av det äkta paret Elena och Zar Brooks och under de följande åren har priserna praktiskt taget regnat ner över dom med bland annat ”Best Winery of Nation” på San Francisco International Wine Competition 2018. Utöver detta är man även listad som en 5-stjärnig producent i James Hallidays Wine Companion vilket antyder att man kontinuerligt håller exemplarisk kvalitet och ursprungstypicitet i de viner man producerar. Vinmakarduon Elena Brooks och Alexandra Haselisch själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet i både Kanada, Europa och Australien, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning.

Vingårdar

Heirloom gör vin med olika ursprung inom South Australia (Adelaide Hills, Barossa, Eden Valley, Coonawarra och McLaren Vale) och odlar såväl klassiska australiska druvsorter som shiraz och mataro (mourvèdre) till lite mer ovanliga druvsorter som tempranillo och touriga nacional. I portföljen finner man allt från klassiska druvblandningar till det lite mer exotiska – såsom grenache, touriga nacional och tempranillo-blends. Stilen på vinerna är koncentrerad men elegant med frisk syra och stort fruktfokus.

Vinifikation

Man arbetar utifrån förhållningssättet att separera varje vingårdslott i vinifieringen och ibland går man till och med så långt som att vinifiera olika jordmåner inom samma vingård var för sig. Det mödosamma och noggranna arbetet återspeglas både i de egna vingårdarna och för de druvor Heirloom köper in från sina partners. Man jobbar genomgående med att försöka minimera den mänskliga påverkan på det färdiga vinet och ambitionen är alltid att skapa viner med exceptionell frukt som kan nyttjas till alla tänkbara gastronomiska situationer.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Heirloom