Small Island Wines. Australien, Tasmanien

Small Island Wines hemsida

Small Island Wines första steg i utlandet blir Tryffelsvinets första steg på Tasmanien!

Som första internationella aktör så har Tryffelsvinet den stora äran att få presentera samt representera Small Island Wines från Tasmanien. Vinmakaren James Broinowski grundade Small Island Wines år 2015 och sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Med lovord, höga betyg och utmärkelsen till ”en av de 10 bästa nya vinmakarna” i James Hallidays Wine Companion år 2018 så är Small Island Wines en producent att hålla ögonen på!

Historia

Inte nog med att Small Island Wines är ett av de senaste tillskottet i Tryffelsvinets portfölj, det är också utan motstycke den yngsta producenten i portföljen. Med en tidigare karriär som sommelier i bakfickan bestämde sig James Broinowski att studera vinmakning och 2013 tog han examen vid Adelaide University. Efter avslutad utbildning har han vart delaktig i vinmakning i såväl Washington State, Hunter Valley, McLaren Vale och sist men inte minst Tasmanien.

2015 släpptes den första årgången någonsin från Small Island Wines efter en lyckad crowdfunding-kampanj som finansierade inköpet av 2 ton pinot noir-druvor som James sedan skapade två viner av. Det första släppet kom i form av ett rosévin som följdes upp av ett rött vin som sålde slut på tre dagar. Efter en del sparande (och enligt James ”en massa lånande”) håller Small Island äntligen på att bygga ett eget megamodernt vineri i Tasmaniens huvudstad Hobart. Tanken bakom det nya vineriet är att de inte uteslutande att det ska husera Small Islands utan även erbjuda sina tjänster och lokaler till småskaliga odlare i området i syfte att stödja dem tills dess att dem har kapital nog att bygga egna vinerier.

Det väldigt unika utseendet på etiketterna kommer av att alla pengar gick åt till vinmakning. När flaskorna väl skulle etiketteras så fanns där ingen annan lösning än att ta saken i egna händer. Beväpnad med sin fasters teckning av den nu utdöda pungvargen, en halvfull hink med målarfärg och en vilja av stål så föddes det nuvarande utseendet. I sin enkelhet är den ett vackert modernistisk inslag såväl som en hommage till vinernas Tasmanska arv. Denna väldigt arbetsintensiva metod av etikettering har sedermera kommit att fortsätta användas för vissa av producentens single vineyard-viner.

James Halliday skriver om Small Island: ”It looks very much like a potential acorn to oak story, for the quality of the wines is seriously good.”

Vingårdar

Druvorna till vinerna kom ursprungligen från ett flertal vingårdar utspridda över hela Tasmanien, men på senare tid har man skrivit arrenderingskontrakt för ytterligare två stycken vingårdar; Saltwater River och Glengarry. Saltwater River är den senast tillkomna vingården och ligger på den södra delen av ön. Glengarry ligger på den norra delen av ön och har varit planterad i över 30 år. Jordmånen består av sandiga gråfärgade lerjordar och klimatet kring denna vingård är generellt sett varmare.

James själv inriktar en stor del av sin tid på arbetet i vineriet, men tar även aktiv del i beslutsfattandet kring hur vingårdarna odlas och sköts. Den långsiktiga planen är att äga egna vingårdar, men James påpekar att vingårdar kostar mycket pengar och att det därmed kan komma att ta en stund innan Small Island köper sina första vingårdar.

Vinifikation

Vinmakningen görs i en väldigt försiktig stil och ämnar att göra rättvisa mot såväl frukten som ursprungen. Man avstjälkar i varierande grad men behåller generellt sett upp till 30% av stjälkarna för de röda vinerna.  Druvorna fermenteras med hjälp av de naturligt jäst och lagras sedermera i franska ekfat (huvudsakligen gamla fat, blott 10% ny ek används i vissa av vinerna). Vinerna svavlas ytterst varsamt och filtreras inte innan buteljering. ”Låg intervention”-vinmakning när det är som bäst!

Tasmanien

Tasmanien är en liten ö med svalt klimat, belägen söder om Australien. Merparten av vingårdarna ligger utspridda kring Launceston i norr, Hobart i söder eller runt Bicheno längs östkusten. Tasmanien har ännu inte ansökt om att få registrera särskilda regioner, appellationer eller zoner som specificerar de vitt skilda macroklimat som råder på ön (men kommer troligtvis att på sikt delas in i zonerna ”norra Tasmanien” och ”södra Tasmanien”). Volymerna som produceras på ön är ännu små, men stor potential finns, även om Tasmanien står idag för mindre än 1% av hela Australiens produktion.

Den vanligtvis så svårodlade druvan pinot noir trivs väl på ön och här kan man hitta landets allra bästa exempel av druvan, men även andra druvor som trivs i svalt klimat som riesling, chardonnay och pinot gris mår gott på Tasmanien. Med klimatförändringarna har man på senare tid även kunnat odla merlot, cabernet sauvignon och shiraz med framgång. De senaste 20 åren har Tasmanien trätt fram som en seriös kvalitetsregion att räkna med, med några av landets finaste mousserande viner. På stilla sidan är det just med pinot noir, riesling och chardonnay som ön excellerar. Det finns få stora ”drakar” på ön och merparten av de mindre än 120 producenterna på ön är mycket småskaliga och exporten från ön är liten. I takt med temperaturökningen världen över kommer vi med största sannolikhet att se mer av det svala Tasmanien framöver – särskilt i takt med att öns rankor blir allt äldre och vinmakarna får allt bättre förståelse för öns unika terroir.

”5 snabba” med James Broinowski

1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Its hard to beat just before harvest, the vines are alive and full of the years fruit but at the end of pruning when everything is tucked into bed for the year is pretty great too.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”The creative expression you can bring to a style. Not to push the grapes but to draw the character out and capture it. Its also pretty cool making something that is enjoyed by someone on the other side of the world!”

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Bottling, bottling is boring and repetitive. Its drives me crazy.”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”A mix of Science and Art with a dash of trial and error. ”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”2015 Black Pinot – The first wine I made under my own label, the wine that started it all.” 

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Small Island Wines

2019 Glengarry Pinot Noir, Small Island Wines

Tasmanien359 kr

2019 Saltwater Pinot Noir, Small Island Wines

Tasmanien359 kr