Tenuta Corte Giacobbe. Italien, Veneto

Tenuta Corte Giacobbes hemsida

Anrikt familjeföretag med fötterna djupt rotade i Soaves vulkaniska jord

Tenuta Corte Giacobbe är en av Dal Cero-familjens egendomar och grundades av den envise och karismatiske Augusto Dal Cero som år 1934 köpte sig 3 hektar mark i kommunen Roncà. Jordmånen i vingårdarna har starkt influerats av de nu döda vulkanerna Calvarina och Crocetta. Augusto visste instinktivt att marken han köpt skulle passa sig utmärkt till druvodling – vilket är något som vi, nästan 100 år senare, kan gå i god för!

Historia

I kommunen Roncà i appellationen Soave DOC i Veneto i norra Italien ligger två nu utdöda vulkaner: Crocetta och Calvarina. Under sina ungefär 40 miljoner år långa herravälde kom deras utbrott att diktera kompositionen av jordmånen i området – något som den charmige vinmakaren Augusto Dal Cero kom att ta fördel av när han år 1934 köpte sig 3 hektar mark på de vulkaniska sluttningarna.

Tyvärr hann inte Augusto komma långt i sitt uppdrag då hans ambition blev avbruten av andra världskriget varvid Augusto tvångsinkallades i den Italienska armén. Han kom att spendera fem jobbiga år i Nordafrika innan han, en nu emotionellt förstörd man, äntligen fick komma tillbaka till sina kära vingårdar.

Vid Augustos död tog hans två söner, Dario och Giuseppe, över familjegården och utökade den till dess nuvarande storlek av ungefär 40 hektar. I dagsläget är det 3:e generationen av Dal Cero-familjen som driver Corte Giacobbe och utöver ursprungsgården i Soavé producerar man även viner i Toskana och Valpolicella.

Soave DOC

Soave DOC är en appellation för vita viner i Veneto i mordöstra Italien. Den huvudsakliga druvan är den lokala garganega, men i delar av området tillåts också användning av mindre mängder trebbiano di soave och chardonnay. Garganega definieras av sin fräscha syra, eleganta parfym och sin förmåga att skapa exceptionella viner av såväl torrt som sött slag. Dess luftiga klasar hjälper också till med att underlätta uttorkning av druvorna vid skapande av så kallade reciotoviner.

Vingårdar

Alla Tenuta Corte Giacobbes vingårdar i Soave ligger i kommunen Roncà. Jordmånen här är huvudsakligen av vulkaniskt ursprung med inslag av kalksten på en ungefärlig höjd på 200-300 meter över havet. Rankorna är planterade med en densitet på mellan 5000-6000 rankor per hektar och uppbidningsmetoden varierar mellan klassisk guyot och veronesisk pergola.

Den första vingården som anlades av familjen kallas idag för Runcata och av detta vin framställs deras single vinyard Soave Superiore DOCG Roncà-Monte Calvarina. Namnet Runcata (och Roncà) kommer av det italienska namnet på det handhållna verktyg (snarlikt en skära) som man förr i tiden använde för att bryta marken inför odling.

Vinifikation

Hos familjen Dal Cero skördas garganega varsamt och pressas försiktigt innan de förs vidare till temperaturkontrollerade rostfria ståltankar (eller i fallet för Runcata – temperaturkontrollerade stora ekfat) där vinet fermenteras med selekterade jäststammar vid en temperatur på mellan 12-16 grader. Vinerna lagras sedan mellan 3 månader och 1 år på sin jästfällning – under tiden viss bâtonnage utförs – innan de buteljeras.

”5 snabba” med Davide Dal Cero

1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Usually August, during Grape Veraison. As you probably know is when sugar process start in grapes.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Deciding which wine I’ll make in a specific vineyard. As you know each variety and grape need a specific habitat and depend of the style you are looking for you need specific characteristic in the soil, exposition to the sun, and many small details.”

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”As it’s a job that you do outside, you are 100% on the hand of the nature. So the worst part to be a winemaker, for me, it’s being at the mercy of bad weather, such as frosts, storms. If it’s happened, there is nothing you can do. And this make you think how small we are compared to the nature.”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Crispy, minerality and long aging potential.”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Soave Runcata for sure, because it’s my baby, it’s the result of a long process and study. It’s the quintessence of my personality and the expression of our terroir.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Tenuta Corte Giacobbe