The Hilt Estate, USA, Santa Rita Hills

THE HILTS HEMSIDA

Viner av högsta klass från vindpinade Santa Rita Hills

Enteprenören Stan Kroenke är kanske mest känd för att vara mannen som äger USAs mest kända och eftertraktade (och dyraste!) samlarobjekt när det kommer till vin; Screaming Eagle, samt legendariska Bonneau du Martray i Bourgogne. Vad många kanske inte känner till är att han även äger vingården The Hilt, där vinmakaren Matt Dees skapar viner av allra högsta klass i Santa Rita Hills karga terräng.

Historia

The Hilt grundades av Stan Kroenke år 2000. Målet var att skapa världens bästa viner och får att nå dit anställde han stjärnvinmakaren Matt Dees, som anslöts sig till teamet 2004. Matt har tillsammans med sin assisterande vinmakare Drew Pickering skapat en portfölj av mycket högklassiga viner sprungna ur det karga landskapet kring vineriet. Förutom Screaming Eagle och The Hilt äger Kroenke även Bonneau du Martray i Bourgogne, The Paring och Jonata (där de två sistnämnda också sköts om av Matt Dees).

Vingårdar

The Hilt är beläget med direkt utsikt över havet i Santa Rita Hills där havsvindar har en stor påverkan på druvornas växtsäsong. Egendomen kallas Rancho Salsipuedes och här finns en stor variation på altitud och jordmån vilket skapar många intressanta mikroklimat som ger vinmakarteamet många möjligheter att skapa viner med distinkta personligheter. De varierande lägena till trots har de alla gemensamt att jordmånen är mager vilket tvingar rankornas rötter att leta sig djupt ner i jorden. De piskande vindarna och svala maritima klimatet hjälper druvorna att mogna långsamt och behålla sin syra samtidigt som de producerar djupt koncentrerade druvor.

The Hilts ägor innefattar de tre vingårdarna Bentrock, Radian och Puerto del Mar. De två första utgör hjärtat i verksamheten och bistår med druvor till vinerna The Old Guard, The Vanguard och Estate. Vinerna produceras och vinifieras separat för att fånga sin unika typicitet. Man odlar såväl pinot noir som chardonnay under mottot ”growing in the margins”. Det finns ingenting som står i vägen för Matt och hans team i sin strävan att skapa de perfekta vinerna.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från The Hilt