Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2001 Fine de Bourgogne, Domaine de la Vougeraie
nr 4108402En utsökt mjuk och avrundad Fine de Bourgogne från Domaine de la Vougeraie. Fine produceras genom destillation av jästfällningen från vinproduktion och är mer elegant och avrundat än marc som görs på pressresterna.
Pris 1100 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine de la Vougeraie
Ursprung
Marc de Bourgogne AOC
Druvor
Chardonnay och Pinot noir (jästfällning efter vinifiering)
Alkoholhalt
41,5%
Flaskstorlek
500 ml
Doft och smak
Vinöst elegant edge med fint brända söta toner, krydda, äpplen och torkad citrus.
Passar till
En bit mörk choklad efter middagen
Lagringspotential
Håller många år, förvara gärna mörkt och svalt
Mer information
Om produkten
Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.
Fine de Bourgogne produceras genom destillation av det vin som lämnas kvar i tankar och fat efter att vinerna har sedimenterats. Produktionen av Fine blir mindre och mindre eftersom att fler och fler producenter väljer att filtrera sina viner istället för att låta dem sedimentera och sedan pumpa av det klara vinet. Den färdiga spriten är elegantare och mindre aromatisk än marcen (som tillverkas på pressresterna från vinproduktionen) och lagras på ekfat för avrundning, smak och färg!