Rött vin

2012 Les Forts de Latour, Château Latour

nr Hemligt artikelnummer

Andravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från fina årgången 2012. Vinet lanseras i liten upplaga om 60 flaskor till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 18 mars 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 3599 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Château Latour

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor 
76% cabernet sauvignon, 22% merlot och 2% petit verdot

Alkohol 
14,3%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Potent och intensiv doft som visar upp ett aromspektrum som skvallrar om begynnande mognad. Doften visar upp en stor typicitet med aromer av svarta vinbär, ceder, tobaksblad, svart te, björnbär, fruktkaka, och muskot. Kroppen är stor men knivskarpt balanserad med tanniner, syra och alkohol i total balans. Eftersmaken är mycket lång och mynnar ut i en kavalkad av kryddor, mörkar frukter och örter.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.

Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i  100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 93 poäng ”A juicy and rich red, offering chocolate and hazelnuts. Plum and berry undertones. Full-bodied with angular tannins that are firm and muscular.”

The Wine Advocate (Lisa Perotti-Brown): 92 poäng ”Composed of 76% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot and 2% Petit Verdot, the 2012 Les Forts de Latour has a medium to deep garnet-purple color and nose of redcurrants, black cherries and kirsch with menthol, cigars and dried herbs. Medium to full-bodied, the palate is soft and vibrant with a lively line and an herbal lift on the finish.”