Rött vin

2013 Azelia Barololåda – Azelia

nr 5642009

Denna låda är särskilt framtagen till Tryffelsvinets Vinklubb av av Luigi och Lorenzo Scavino på Azelia, som öppnat dörrarna till familjens bibliotek av äldre årgångar. Enbart 60 lådor finns av denna signerade trälåda – ett unikt tillfälle prova ett urval av Azelias klassiska kommunb-Barolo och tre olika vingårdsspecifika Barolos (samtliga cruer med höga poäng) och få en upplevelse av den fantastiska årgången 2013.

Pris 4200 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5-15%

Flaskstorlek
6 x 750 ml

Doft och smak 
Azelias viner är kända för att vara ett härligt och förhållandevis direkt attraktivt uttryck för Barolo. Vinerna är komplexa, ultraelegant men samtidigt generösa och detta går som en röd linje genom alla Azelias viner.

Passar till
Pasta av alla dess slag (gärna med fetare inslag, varför inte lite tryffel), risotto, kraftiga grytor, stekt och grillat kött med fetare tillbehör. Dessa vinner är som skapta för gastronomi.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2013 var en årgång med genomgående mycket god kvalitet. Årgången har mer fräschör än  2011 och mer struktur än 2012 med delikata, fina tanniner. Den långa och svala växtsäsongen har gett viner med finess, bra syra och struktur av mogna tanniner. Inledningsvis var vädret kallt och blött, men sommaren kom med bra värme. Framför allt var det slutet på växtsäsongen som var exemplarisk. Lagom varma dagar och svala nätter en bit in i oktober gav optimala förutsättningar för nebbiolo att utveckla sina aromer.

Vinous Antonio Galloni beskriver årgången så här: ”In 2013, a cool growing season and late harvest produced gorgeous Barolos with striking aromatics, silky tannins, sculpted, vibrant fruit and mid-weight structures. Readers will find a number of thrilling, utterly captivating wines that speak to the pedigree and class that are the signatures of the best Barolo vintages.”  Han skriver också: ”Luigi and Lorenzo Scavino has turned out a fabulous set of 2013’s. […] Azelia remains one of Barolo’s hidden gems”.

Lådan innehåller

2013 Barolo, 3 flaskor
Till skillnad från många andra vinmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2013 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.

2013 Barolo Margheria, 1 flaska
Druvorna till 2013 Barolo Margheria kommer från den 1,9 hektar stora vingården Margheria i Serralunga d’Alba där dom mera lerdominerade jordarna skapar viner som är något intensivare och kryddigare än resterande del av Barolo.  Här växer rankrona (vars snittålder är 60 år) på 250-360 meters höjd i syd och sydvästlig exponering.  I vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (55-60dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 30 månader. Enbart 6100 flaskor släpps årligen.
Vinous, 95 poäng: ”The 2013 Barolo Margheria shows its typically high-toned aromatic profile. Scents of lavender, sage, mint, leather and earthiness meld into a core of dark fruits. Veins of bright acidity and salinity give the flavors an extra kick of brightness on the finnish. The relatively high-altitude of this site and the limestone-rich soils yiled a brilliant, salivating Barolo.”
Wine Advocate, 94 poäng:This vineyard is located in Serralunga d’Alba, where the soils are rich with clay and limestone. Vines are 50 years old, on average. The 2013 Barolo Margheria is a terrific wine with broad shoulders and a fully loaded, exuberant personality. The bouquet is dark and gristly in places with aromas of dark cherry followed by smoked bacon fat and cured tobacco. These are classic characteristics of this vineyard site, and they come through with absolute clarity in this classic vintage. There is a pronounced mineral note of campfire ash and pencil shaving as well.”

2013 Barolo Bricco Fiasco, 1 flaska
Azelia var väldigt tidiga med att vingårdsbeteckna sina viner redan år 1978 och vingården Bricco Fiasco var deras allra första cru. Vingården, som bara är 1,5 hektar stor, ligger på en brant, varm sluttning i Castiglione Falletto och vinstockarna har idag en genomsnittlig ålder på 85 år. Jordmånen är vit och kalkrik och ger vinet en elegant profil och mjuka, silkiga tanniner med parfymerade toner av röda bär. Namnet Fiasco kommer från formen på den kulle där vingården ligger eftersom den har samma rundning som den klassiska buteljformen. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. Enbart 5800 buteljer släpps årligen.
Wine Advocate, 95 poäng: ”The 2013 Barolo Bricco Fiasco shows exceptional balance in this terrific vintage. The wine starts slowly but increases in a steady upswing of intensity and complexity as it takes on air in the glass. This vineyard located in Castiglione Falletto was planted in the 1940s, and the vines are now 80 years old, on average. They are at their production prime, especially when it comes to the nuanced and finessed fruit produced. The soils here show a larger percentage of sand compared to neighboring Serralunga d’Alba, and the wine is more fruit forward and elegant as a result. The bouquet offers pressed rose, violets and warm autumnal notes. Only 6,300 bottles were produced. This is a terrific wine.”

2013 Barolo San Rocco, 1 flaska
Det 2,1 hektar lilla vingårdsläget San Rocco ligger bekäget i Serralunga d’Alba. Vingården ligger på 320 meters höjd i perfekt sydlig exponering och rankornas ålder är höga 65 år. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. San Rocco är ett av Azelias mest lagringsdugliga viner och visar alltid upp en enorm kraft och komplexitet med mörka toner av lakrits. Enbart 7600 buteljer släpps årligen.
Wine Advocate, 94+ poäng: ”Azelia has hit it out of the ballpark with the three single-vineyard Barolos presented. The 2013 Barolo San Rocco is a rich and penetrating wine that keeps a sharp focus on balance and harmony all the while. This vineyard is located in Serralunga d’Alba, and the vines were planted in the early 1990s. The bouquet is robust and forthcoming with dark fruit, spice and cured leather. But ethereal notes of smoke, tar and licorice also lift delicately from the bouquet. You get both power and elegance with this cellar-worthy wine.”