Rött vin

2014 Gevrey-Chambertin Ostrea, Domaine Trapet

nr Hemligt artikelnummer

Kraftpaket från biodynamiska Domaine Trapet. Görs på druvor från rankor som är närmare 100 år gamla, drastiskt mer strukturerat och djupt än din genomsnittliga Gevrey-Chambertin. Från back vintage-årgången 2014. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 1 april 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

 

Pris 899 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mogen och koncentrerad men ännu ungdomligt fruktig doft med toner av bigarråer, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft. Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Tanninerna är – som alltid med Trapet – några av de snyggaste i hela Bourogne. Lång, elegant avslutning.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Trapets Gevrey-Chambertin Ostrea är ett av egendomens allra mest kända viner, gjord på druvor från mycket gamla rankor från kommunvingårdar med en snittålder på idag cirka 90 år. Druvorna kommer från fyra fossilrika vingårdslägen nära Borchon, planterade 1919 (En Derey, Champerriers, Le Clos). Jordmånen kallas här ostrea accuminata vilket gett vinet dess namn (ostrea refererar alltså till de förhistoriska ostronskal man kan finna i vingårdarna). Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (20-25% ny ek beroende på årgång). Stilmässigt är den mycket mer djup och strukturerad med mer kraft och färg än en vanlig Gevrey-Chambertin.

Decanter om årgång 2014 i Bourgogne: ”As in so many recent years, the Burgundy 2014 vintage produced many excellent wines. Yet it was far from an easy growing season. The reds, especially in the Côte de Nuits, are less voluptuous and rich than 2009 or 2012, but also riper than 2008, which had a similar growing season. As with the whites, there are many forward wines for drinking over the next eight to 10 years, as well as superb wines from the top vineyards that should age well.”

Vinexperternas omdömen

John Gilman: ”The Ostrea bottling of Gevrey villages from Jean-Louis Trapet hails from the four oldest parcels of lieux à dits parcels that the family has in Gevrey-Chambertin, with the oldest plot having been planted in 1913. This is always an excellent old vine bottling of Gevrey and the 2014 is outstanding, wafting from the glass in a blaze of plums, red and black cherries, raw cocoa, black minerality, woodsmoke, gamebirds and just a touch of vanillin oak. On the palate the wine is deep, full-bodied and nicely reserved on the attack, but with a very sappy core, lovely soil signature and fine length and grip on the moderately tannic and utterly seamless finish. High class villages.”

Burghound: ”From very old vines situated mostly in Brochon, and Trapet notes that a high percentage are more than 90 years of age. Here too there is whiff of stem influence to the more complex mix of both red and dark currant, pungent earth and plenty of sauvage character. The admirably concentrated and intensely mineral-inflected middle weight flavors possess excellent definition while delivering first-rate persistence on the palate coating finish that is shaped by dense but fine tannins. This virtually always delivers high quality for its level and the 2014 version is no exception though I underscore that up to a decade of patience will be required. *Burghound Outstanding Top Value!*”

Vinous (Neal Martin): ”Moderately saturated red Expressive, complex scents of cherry, smoke, underbrush and tobacco, plus a whiff of bloody steak Supple, ripe and dry, with excellent spicy lift giving definition to the currant, raspberry and soil flavors This expressive wine conveys a quintessential Gevrey wildness Finishes with rather suave tannins and excellent length.”