Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2016 Echézeaux Grand Cru, Bouchard Père et Fils
nr 7742201Utsökt back vintage-grand cru från storslagna årgång 2016 och det eftertraktade läget Echézeaux. Ett vin att lagra under många år framöver.
Pris 3599 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Bouchard Père et Fils
Ursprung
Echézeaux Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av solmogna röda körsbär, hallon, jordgubbar, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och byggs upp allt eftersom vinet luftas och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.
Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.
Lagringspotential
Från nu till 2036
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom. Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet.
Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift. Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2016 Echézeaux Grand Cru kommer från ett av Bourognes mytiska Gran Cru-lägen. Echézeaux ligger strax under Clos Vougeot och tillhör kommunen Flagey-Echézeaux. Vingårdsläget skapar några av världens mest lagringsbara viner – fyllda med kraft och struktur. Vinet är lagrat i 12-14 månader på 45-60% ny ek.