Halvsött vin

2016 Graacher Himmelreich Spätlese, Joh. Jos. Prüm

nr 9347001

Från toppvingården Graacher Himmelreich i moseldalen kommer denna spätlese av årgång 2016. Ett måste för den dedikerade riesling-fantasten. The Wine Advocate 95 poäng

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
8%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en djup och floral doft av grillad citron, gula äpplen, saffran, flintrök och gula russin. Här finns också en fin blommighet, honung och mineral. Smaken är frisk och fyllig där frukten och de söta tonerna från de senskördade druvorna ramas väl av en integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en elegant fruktsötma.

Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskulpterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.

Vinet har en uttalad restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken). Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry. Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.