Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2016 Radici Taurasi Riserva, Mastroberardino
nr 93943012016 Radici Taurasi Riserva är ett av Kampanien-giganten Mastroberardinos toppviner. Ett klassiskt koncentrerat och strukturerat vin, med lång lagringspotential från storslagna och klassiska årgång 2016. Plats 5 på Wine Spectator’s lista över 2023 års 100 bästa viner
Pris 499 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Mastroberardino
Ursprung
Taurasi DOCG
Druvor
100% aglianico
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en stor och komplex doft med toner av mörka körsbär, charkuterier, choklad, tobak, tjära, nötter, och örtkryddor. Smaken är kraftfull och komplex med en stadig dos tannin och rejäl syra med en eftersmak som tycks pågå föralltid. Vinet har alla ingredienser för rejäl lagringsduglighet så den tålmodige har mycket att vinna!
Passar till
Detta vin ska njutas till kraftfull mat som grytor, vilt, lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.
Om produkten
Banbrytande familjeegendom med lång historia – Mastroberardino är troligen ett av Italiens äldsta vinhus och ligger i Kampanien. Den ursprungliga källaren uppfördes av Piero Mastro di Berardino i början av 1700-talet i Irpinia och har varit i familjen Mastroberardinos ägo sedan dess. Idag drivs företaget dock av en annan Piero som tillhör den 10:e generationen. Mastroberardino är en tung spelare i södra Italien och har rykte om sig att hålla mycket hög kvalitet och ett stort engagemang för att bevara de gamla antika druvsorterna som är så specifika för området. Mastroberardino var länge ensamma om att fokusera på kvalitetsviner i området. Vineriet ligger kvar på samma plats som den ursprungliga källaren men har fått renoveras till följd av en jordbävning på 1980-talet som förstörde stora delar av den ursprungliga källaren. I Kampanien uppnår Mastroberardino ett svalare klimat genom att odla på högre höjder; vingårdarna ligger på mellan 350 och 550 metet över havet.
2016 Radici Taurasi Riserva görs – som traditionen bjuder – på den klassiskt sträva druvsorten aglianico. Druvorna handskördades i slutet av oktober och början av november. Jäsningen ägde rum på rostfria ståltankar följt av en lång macerationstid. Därefter lagrades vinet i 30 månader på franska barriquer och slavonska ekliggare och slutligen ytterligare 36 månaders flasklagring. 2016 räknas dessutom som en riktigt stor årgång i Italien. Resultatet är ett mycket lagringsdugligt vin med långt liv framför sig. Även om vinet gjorts sedan 1928 började det kallas Radici först år 1986. ”Radici” kan översättas till ”rötter” och är en blinkning till Mastroberardinos önskan att gå tillbaka till områdets ursprung genom att hedra dess lokala druvsorter och unika vulkaniska terroir.
Vinexperternas omdömen
Plats 5 på Wine Spectator’s lista över 2023 års 100 bästa viner
Wine Spectator: 95 poäng ”Focused and fragrant red, leading with hints of pencil shavings, violet, tobacco and citrus that accent flavors of blackberry and black cherry fruit. This is refined and supple, fresh with lively acidity, but also shows weight and concentration, with sculpted tannins emerging on the mineral- and spice-laced finish. Drink now through 2036. 1,750 cases made.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-04-12): ”Varmt mogen rik frukt med plommon, mörka körsbär, grafit, asiatiska kryddor, grillkol och fat. Smaken är underbart koncentrerad med en komplex och superläcker ton av kryddblandningar, rökiga mineraler, mörka körsbär, läder, lakrits och skog och faktiskt ännu mycket mer men vi begränsar oss och konstaterar: lysande balans i ett kockrent vin gjort på 100% aglianico (vad den druvan kan!) – ett måste till källaren.”
DinVinguide, Sofia Ander (2023-04-12): ”Vildvuxna örter, röd apelsin, varma jordar, asfalt, torkade körsbär, vilda hallon och solsken och Medelhavet – allt på en gång. Lägg till attityden, tanninerna och du har fått ett litet mästerverk från Mastroberardino. Full pott på aglianico-mätaren.”