Rött vin

2016 Saktih Petit Verdot, Castell d’Encus

nr 9361101

Från Castell d’Encus i Katalunien kommer denna svalklimats petit verdot som har fermenterats i stenkar uthuggna ur berget på 1100-talet. Att se en 100%-ig petit verdot är mycket ovanligt och vinmakaren Raül Bobet förklarar varför – det är en mycket svårodlad druva – men belöningen är stor. Vinet har en enorm komplexitet och seriositet med en kryddighet som verkligen imponerar! Enbart 1,900 buteljer producerades. Wine Advocate: 94 poäng.

Pris 1399 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Castell d’Encus

Ursprung
Costers del Segre DO

Druvor 
petit verdot 100%

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är intensiv och komplex med röda och svarta bär, körsbär, vinbär, björnbär, plommon. Med en kryddig ryggrad med angenäma läder- och tobakstoner. Smaken är silkig och fruktig med den typiska kryddigheten man får från petit verdot. Vinet sammanfattas av ett osedvanligt långt avslut.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

Saktih är sanskrit och översätts till ”energi”. 2016 Saktih Petit Verdot består av 100% petit verdot och skördades för hand i små 10-kiloslådor för att hålla frukten så hel som möjligt. Vinet fermenterade sedan i de  gamla stenkärl, uthuggna ur berget av munkar på 1100-talet. Vinet lagrades därefter i franska ekfat under 24 månaders tid och buteljerades utan filtrering eller klarifiering.

Wine Advocate: 94 poäng:The varietal Petit Verdot 2016 Saktih was produced with grapes from high-density vines planted in 2003 on limestone-rich soils. The grapes fermented in their stone lagares from the 12th century with indigenous yeasts and matured in new barriques for 24 months followed by five months in oak vats. It’s not oaky at all. It’s creamy and has a luxurious texture—round, with gentle tannins and showing varietal notes of black peppercorns and wild herbs. It’s balanced and has lively acidity running through its core. 1,900 bottles were filled in April 2019.”