Rött vin

2018 Barolo Ceretta, Azelia

nr 9365701

Tredje årgången från Azelias nya vingård Ceretta i Serralunga d’Alba. Livets Goda: 95 poäng

Pris 999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkornigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år.

Barolo Cerretta lanserades för första gången I samband med Azelias 100-årsjubileet år 2020. Detta hela 30 år efter att Luigi Scavino, tillsammans med sin far Lorenzo, köpt vingården och planterat om den med utvalda plantor från deras vingård Bricco Fiasco. Luigis son, Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Familjen Scavino äger 2,5 hektar av vingården, som ligger i byn Serralunga d’Alba (355 meter över havet, med en syd/sydvästlig lutning). Jordmånen består av kalkhaltig lera och den är planterad med en densitet av 4500 rankor per hektar. Vinmakningen är klassisk och sker vid en ungefärlig temperatur på 30 grader celsius under lång tid (55-60 dagar) med hjälp vingårdens naturliga jäststammar. Efter fermenteringen är avklarad lagras vinet i 30 månader på stora ekfat.

Årgång 2018 definierades av två fenomomen: regn följt av värme. Årgången började med en lång och blöt vinter som tillhandahöll gott om vatten inför den stundande sommaren. Våren började blött vilket i sin tur resulterade i en del problem med röta i vingårdarna. Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september och majoriteten av skörden i Barolo skedde de första 3 veckorna i oktober.

Livets Goda: 95 poäng ”Detta vin släpptes 2020 för första gången men vingården Cerretta i Serralunga d’Alba om 2.5 hektar har varit en del av familjen i nästan 30 år. Här väljs den bästa nebbiolofrukten ut av Luigi och hans far Lorenzo. Vinet, som fått 30 månaders lagring i stora fat, jobbar med en sensuell och förförisk utstrålning, markerande men fruktigt eleganta och mogna tanniner. Ett vin i den läckra skolan med en violansad och salvipuffad mörkare bär med cassisflärd i körsbärsdragen och en stor rosblommighet. Det ligger en småmaritim vind i det fuktiga tobaksdrivet med salmiak i touchen. I avslut ges närapå en vissa karamelliserad fruktighet i släptåg som ger vinet ytterligare en dimension. Ett vin för stunder i natten…”