Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2017 Barolo Ceretta, Azelia
nr 9306001Bara 3500 flaskor producerade! Andra årgången från Azelias nya vingård Ceretta i Serralunga d’Alba. Släpps i extremt limiterad upplaga i systembolagets webblansering. Wine Advocate 94 poäng
Pris 799 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Årgång 2017 definierades av två fenomomen: värme och torka. Årgången började tidigt då en väldigt mild vinter gjorde så att rankorna vaknade till liv tidigare än vanligt. Med tidig knoppning så kommer ett flertal hot, däribland frost, som i fallet med 2017 kom att decimera nebbiolo-produktionen (många förlorade upp till 25% av sin skörd). Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september som tillät att druvorna uppnådde optimal mognad med behållen syranivå.
Wine Advocate 94 poäng: ”This is the second vintage of this new single-vineyard expression from Serralunga d’Alba. It is a family project that has been in the works for decades. This 3,500-bottle release of the Azelia 2017 Barolo Cerretta represents a firm and compact wine that sits tight on the palate. The hot vintage has developed a robust structure and power but has also subtracted from the wine’s ruby color intensity. Indeed, its light garnet hue is deceptive once you consider the wine’s substantial textural fiber and fruit intensity. There is sweet cherry and plum followed by candied orange peel and rusty iron ore. It should be fascinating to see how this wine evolves, as I imagine the tannins will become softer and pliant with time, but the wine’s color will surely fade further. This cru is dedicated to the centennial anniversary of the estate.”