Rött vin

2018 Barolo Persiera, Josetta Saffirio

nr 7571101

Josetta Saffirios toppvin. Persiera är ett enskilt vingårdsläge beläget i MGA’n Castelletto i Monforte d’Alba, Barolo, som enbart görs i mycket få flaskor årligen.

Pris 629 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv doft av färska och torkade jordgubbar, mogna plommon, viol, sötlakrits och höstlöv. Toner av kanel, choklad, mint och tobak. Elegant, medelfyllig och balanserad smak med välmarkerade, men stilfulla tanniner i kombination med ren, frisk syra ger en tydlig och matvänlig struktur. Lång finish av både torkad och färsk frukt.

Passar till
Ett matvänligt vin som passar till det italienska köket – ta fram tryffeln du är du hemma!

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Luftas med fördel innan avnjutning, speciellt om vinet dricks ungt.

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Barlo Persiera är Sara Vezzas allra bästa läge. Den lilla vinården ligger i lilla MGA’n (Menzione Geografica Aggiuntiva) i Castelletto i Monforte d’Alba. Första årgången av vinet släpptes 2003. Namnet Persiera är dialektalt för persikofruktträdgård och är en blinkning till gammal lokal tradition att plantera persikoträd i slutet av varje rad med rankor. Vingården har funnits i familjens ägor sedan 1990-talet och när man tog över vingården fanns där gamla övergivna rankor från en vingård som inte varit farmad sedan andra världskriget. Sara var själv med och planterade om vingården och har berättat om alla stora stenar hon fick gräva bort för hand. Vingården – som alltid odlats ekologiskt – är omgärdad av en skog och är därmed skyddad från grannars eventuella besprutning. Sara menar att det enda problemet är de vilda djuren i skogen som vill äta druvorna, men ”det får man stå ut med” som hon säger.

Jordmånen är mycket gammal och består av Lequio (från Serravallian-Tortonian-eran, formerad för 11-12 miljoner år sedan och består av 52% silt, 25% sand och 23% lera) och Diano-sandsten (från Tortonian-eran, formerad för 10 miljoner år sedan och består av 55% sand, 25% lera och 20% silt). Båda dessa uråldriga jordmåner har god vattenbehållningsförmåga och är mycket rik på mineraler och kalk vilket är en perfekt grund för nebbiolo-druvan. På de branta kullarna (i 50-52 procents lutning) med perfekt sydöstlig exponering bildas naturliga dräneringskanaler där terrasser hjälper till att förhindra erosion. Rankorna växer 400 meter över haft och rankorna medelålder år 24 år. De handskördade druvorna pressas varsamt och får därefter jäsa i temperaturkontrollerade tankar vid 30-32º C med skalmaceration i 7-9 dagar med manuell pigeage. Direkt efter den malolaktiska jäsningen (som sker i december) läggs vinet att vila på barriquer där 5-8% består av nya fat. Anledningen till att man Sara valt barrique är helt enkelt för att produktionen är så liten att den enbart ryms i små fat – endast cirka 2000 flaskor produceras årligen. Efter cirka 24 månader förs vinet över till betongkar för sex månaders stabilisering. Efter buteljeringen väntar ytterligare sex månaders flasklagring innan vinet är redo att släppas på marknaden. De strax under få magnumflaskorna som produceras varje år förses med handskrivna etiketter.