Rött vin

2017 Barolo Riserva Millenovecento48, Josetta Saffirio

nr 7110401

2017 Barolo Riserva Millenovecento48 är ett vingårdbetecknat vin från Josetta Saffirio gjort på druvor vars rankor planterade 1948.

Pris 649 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv doft av jordgubbar, nypon, björnbär, mogna plommon, rostade hasselnötter, sötlakrits, tobak, vanilj och rosor. Elegant och fyllig smak med stilfullt snidade tanniner och välintegrerad ek. En frisk syra i kombination med tydliga tanniner mynnar ut i en lång eftersmak.

Passar till
Matvänligt vin som passar såväl pasta, risotto och grytor. Gärna med mycket tryffel,

Lagringspotential
Från nu till 2037

Mer information
Dekanteras och luftas med fördel om vinet ska drickas ungt.

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

2017 Barolo Riserva Millenovecento48 kommer från en vingård som planterades 1948 belägen i MGA’n Castelletto i Monforte d’Alba. Druvorna gick tidigare in i Josetta Saffirios Barolo Classico, men sedan 2007 har Sara valt att vinifiera druvorna från den här vingården separat. Dels eftersom åldern på vinstockarna och vingårdens läge och jordmån ger frukt som ger fantastiska och unika viner, men också får att rankorna planterades av Saras farfar Ernesto – en man som dog ett år innan Sara föddes men som alltid varit hennes stora förebild. Därför vill hon låta druvorna härifrån lysa på egen hand i ett vin unikt för just den här vingården. Vinstockarnas rötter har hunnit etablera sig djupt ner i marken vilket ger en stor koncentration och karaktär. Samtidigt är avkastningen på dessa äldre vinrankor lägre vilket gör att vinet endast görs i en begränsad upplaga. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas försiktigt. Musten jäser i temperaturkontrollerade kärl vid ca 32 grader C. Vinet genomgick 10 dagars maceration. Efter den maloloaktiska jäsningen lades vinet på en blanding av nya och använda ekfat under 24 månader. Därefter vilade vinet i betongkärl i ytterligare 24 månader, buteljerades och har därefter vilat ytterligare ett år på flaska. Cirka 1000 flaskor produceras.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Monica Larner): 92 poäng ”Named after old vines planted in 1948, the Josetta Saffirio 2017 Barolo Riserva Millenovecento48 shows a velvety appearance with medium-dark saturation. This wine certainly carries more fruit weight thanks to a very hot summer season and early-ripening vines. This vintage sees an extended 90 days of skin maceration followed by 24 months in oak and 24 months in cement. That initially heavy approach is rendered more charming thanks to evolved perfumes of black licorice, candied cherry, dried lilac and toasted oak spice. The texture is soft, and the tannins are open-knit and slightly textured. However, the finish is on the thinner side. Only 2,000 bottles were made.”