Rött vin

2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos (magnum), Charles Joguet

nr 9224806

2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos Magnum är Loire i storformat när det är som allra bäst. Denna ekologiska, småskaliga vingård gör viner att imponeras av. Magnumflaskan möjliggör en längre lagring med fantastisk utveckling.

Pris 729 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt i beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Charles Joguet

Ursprung
Chinon AOC

Druvor
100% cabernet franc

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos Magnum har en inbjudande och mörkfruktig doft med inslag av skogsbär, solmogna hallon, röda vinbär och fikon . Dessutom toner av peppar, grön paprika, färska örter, muskot och ceder. Smaken är ännu ung med fruktiga inslag av skogsbär, hallon, slånbär, örter , peppar och ceder. Vinet är medelfylligt med en pigg syra och tanniner har gott grepp. Lång, fräsch finish fylld av bär och färska örter.

Passar till
Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Egendomen, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Från början var egendomen en farm som sysslade med många olika grödor, men Charles var väldigt road av Bourgogne och dess viner och ville göra mer. 1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Charles Joguet har numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen sedan 1997 och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Numera sköts vingården av Jaques, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition. De 35 hektaren sköts alltså idag av ett team om nio personer som arbetat hårt och dedikerat med att ta egendomen dit det är idag – men det har inte varit en rak väg. Ann-Charlotte berättade att när de bestämde sig för att börja odla allting ekologiskt år 2006 ledde det också till flera andra förändringar. Exempelvis valde de att gå över till större ekfat om 400 liter för att få mindre smak av eken och man började också göra malolaktisk jäsning på ekfat för att göra mindre reduktiva viner. Dessutom har en noggrann jordmånsanalys ägt rum för att ge varje läge de bästa förutsättningarna och ett stort program för att plantera träd i vingårdarna har inletts. Certifiering mot fullt ekologiskt startade 2013. De mest berömda vinerna är Chinon Clos du Chêne Vert och Chinon Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc.

Les Varennes du Grand Clos magnum är gjord på druvor från 50-åriga rankor, fatlagrades försiktigt i en stil och är gjord är både pigg och komplex och visar upp cabernet francdruvan från sin bästa sida. Vingården ligger på en kulle med djup kiselhaltig lerjord med kalksten och sägs vara receptet till att vinern från Chinon kan lagras så länge. Den ekologiskt skötta vingården är enbart 4,61 hektar och planterades i omgångar mellan 1962 och 1976. Vinet lagrades u stora ek fûts i 15-16 månader innan slutgiltig blending och fick därefter vila ytterligare två månader innan buteljering. Les Varennes du Grand Clos kännetecknas av sin finess – förutom struktur finns också en utsökt harmoni i frukten, en frisk syra och finstämda tanniner. Vinet går att avnjuta redan idag, men särskilt i detta magnumformat har den ett långt liv framför sig.