Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2017 Clos de Vougeot Grand Cru, Domaine de la Vougeraie
nr Hemligt artikelnummerEnastående Grand Cru från back vintage-årgången 2017. Ett vin att lagra under många år framöver. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 18 november 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Pris 1999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine de la Vougeraie
Ursprung
Clos de Vougeot Grand Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av solmogna röda körsbär, hallon, jordgubbar, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och byggs upp allt eftersom vinet luftas och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.
Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.
Om produkten
Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.
Druvorna till 2017 Clos de Vougeot Grand Cru kommer från den legendariska inmurade vingården Clos de Vougeot – vars historia går tillbaka till slutet av 1000-talet då klostret i närliggande Cîteaux anlades. Redan år 1110 planterade munkarna den närliggande vingården – som de mottagit som en gåva – och år 1336 färdigställdes den omkringliggande muren. På 1500-talet tillkom Château du Clos de Vougeot (som idag används av Confrérie des Chevaliers du Tastevin) som en utveckling av det lilla kapell som tidigare stått på platsen. Vid den franska revolutionen beslagtogs all kyrkans mark och auktionerades ut som statlig egendom. Clos de Vougeot – med sina dryga 50 hektar vingårdar – är den största grand cru-vingården i Côte de Nuits och efter revolutionen så kom den att vara ett monopol (det vill säga ägas av en enskild ägare) fram till 1889 när familjen sålde av sitt innehav till 6 olika köpare. Spola fram tiden till tidigt 2000-tal och nu har vingården mer än 80 ägare.
Tack vare sin storlek så är Clos de Vougeots inte att anse som en homogen vingård – vanligtvis brukas den delas upp i tre segment. Den bästa delen anses vara den i närheten av slottet på den övre delen av sluttningen. Jordmånen här består av kalkig och grus jord på kalksten med mycket god dränering (denna del av vingården gränsar till grand cru-vingårdarna Grands Echezeau och Musigny). I mitten av sluttningen hittar vi en blandning av mjukare kalksten och grus med genomsnittlig dränering, delar av denna vingård gränsar mot Echezeaux) och generellt sett brukar vingårdar på denna sorts sluttning klassas om premier cru i Bourgogne. Längst ner på botten av sluttningen – mot vägen N74 – hittar vi de blötaste och mest lerrika jordarna. Dock värt att nämna är att denna uppdelning av vingårdens kvalitet är baserad på den gamla uppfattningen om att Bourgogne är en blöt region – de senaste åren har man funnit att det finns stora fördelar med att ha vingårdar på såväl kallare som blötare platser (då temperaturen generellt sett är högre och mängden nederbörd lägre).
Frukten till Domaine de la Vougeraies Clos de Vougeot Grand Cru kommer från två block av vingårdar. Det största blocket som uppnår hela 1,052 hektar kallas Clos Vougeots Montiottes Hautes och ligger precis intill slottet. Sluttningen här är östlig och åldern på rankorna sträcker sig från dryga 80 år till runt 30. Det andra blocket kommer från det lägre segmentet av Clos de Vougeots och gränsar mot N74. Detta block är endast 0,36 hektar stort och planterades på 80-talet. Planteringsdensiteten i båda vingårdarna uppgår till 10 000 rankor per hektar. Frukten matades ner i jäskarl med hjälp av gravitationen och 50% av frukten var hela klasar. Innan fermenteringen lät man frukten macereras vid 12-15 grader Celsius i 5 dagar. Den totala extraktionstiden uppgick till 22 dagar. Efter macerationen lagrades vinet i 16 månader på medelrostade franska ekfat (ursprung: Cher, Troncais och Cîteaux) varav 28% var nya.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Burghound: 92-95 poäng ”There is a bit more size and weight to the broad-shouldered flavors that possess even better mid-palate density before terminating in a markedly complex, powerful and driving finish that displays the usual youthful austerity of a classic Clos de Vougeot. Very fine quality in a built-to-age package.”
The Wine Advocate: 93 poäng ”Offering up a deep bouquet of wild berries, cassis and plums mingled with grilled game, spices and woodsmoke, Domaine de la Vougeraie’s 2017 Clos de Vougeot Grand Cru is full-bodied, ample and enveloping, its textural attack segueing into a voluminous mid-palate that’s framed by ripe acids and velvety, almost melting tannins. While some bottle age will be rewarded, this is a very accessible Clos de Vougeot that’s more about amplitude and finesse than overt structure.”
Vinous: 91-93 poäng ”The 2017 Clos de Vougeot Grand Cru comes from 1.05 hectares of vine in two parcels. This year contains 50% whole bunch fruit. The tightly-knit bouquet was showing some reduction when I tasted it from barrel. The palate is more representative: quite grippy and masculine, saline on the back palate, with a spicy, sage- and oregano-tinged finish that lingers in the mouth.”