Rött vin

2017 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux, Domaine André Brunel

nr 7912101

En av Systembolagets populäraste Châteauneuf-du-Pape-viner i fast sortiment är denna pärla från Domaine André Brunel. Senaste årgång 2017 har förärats med hela 93+poäng av The Wine Advocate. Guldmedaljör för ”viner över 300 kronor” i Vinordic Wine Challenge 2021.

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine André Brunel

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
65-70% grenache, 20% mourvèdre, 10-15% syrah

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och välintegrerade fat. Vinet är uttalat smakrikt med ett koncentrerat, komplext och elegant uttryck. Allting avslutas med en generös kropp och en lång eftersmak med fruktdriven och kryddig aromatik.

Passar till
Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxe, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är André Brunel (som tog över familjegården 1971) och sonen Fabrice.

På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik.

Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär trettio procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenachedruvorna lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvedre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

I årgång 2017 är andelen grenache något lägre än vanligt på grund av att en stor del av skörden förlorades till coloure. Kvaliteten på druvorna som nådde vineriet var emellertid av utsökt kvalitet. Årgången tilldelades nyligen guldmedalj vid Vinordic Wine Challenge 2021.

The Wine Advocate: 93+ poäng “Because of coulure in the Grenache, the 2017 Chateauneuf du Pape contains less of that variety than normal, with correspondingly higher proportions of Mourvèdre and Syrah. Dark berry and spice notes mark the nose, while the full-bodied palate is tight, but it retains the estate’s hallmark silky texture and plenty of length.”

Vinlegender, Michel Jamais: 92 poäng ”Doften är solig och generös precis såsom den ska vara, solmogna mörka jordgubbar och söta vildhallon med en liten kryddighet av torkade örter och lakritsrot. Precis enligt familjens intention står vinmakningen som sådan helt i bakgrunden, doft och smak är helt befriade från ekfat. Smaken är medelfyllig, så inbjudande sötfruktig man kan förvänta sig, mjuk och silkig i texturen med sammetslena tanniner, måttlig syra men ändå god fräschör och en liten mineralsälta som ger liv och en viss alkoholvärme mot slutet av den medellång eftersmaken. Det här är skolboksmässigt så det förslår och trots det mindre inslaget av Grenache mot föregående årgångar är det ändå ett vin som platsar in i vilken lektion om Châteauneuf-du-Pape som helst. Drick vinet nu och de kommande fem åren, eller vänta till dess det når lite mer komplex mognad om cirka tio år. Erfarenheten visar att det här vinet håller i cirka 20 år från skörden, om inte mer.”