Rött vin

2017 Les Forts de Latour, Château Latour

nr 5288301

Andravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från klassiska årgång 2017. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 13 november 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 3199 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Château Latour

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor 
65.2% cabernet sauvignon, 33% merlot, 1% petit verdot och 0,8% cabernet franc

Alkohol 
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, solmogna jordgubbar, ceder, peppar, lakrits, lavendel, torkade rosor, salvia, cigarrök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak med toner av allt från jord till rök och mörk frukt.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.

Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i  100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.

James Suckling 94-95 poäng: ”This is really minerally with crushed stones and dark berries. Some licorice. Medium to full body, firm and silky tannins and a beautiful, tight and focused finish. Such energy, delivered down a straight line.”

Lisa Perrotti-Brown MW (Wine Independent) 95 poäng: ”The 2017 Les Forts de Latour is composed of 65.2% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 1% Petit Verdot, and 0.8% Cabernet Franc. Deep garnet in color, it comes galloping out with bold notions of warm cassis, blackberry pie, and dried roses, plus suggestions of crushed rocks, wild sage, and underbrush. The medium-bodied palate is completely filled with delicate waves of bright, refreshing black and red berry layers, supported by super-ripe, super-fine tannins, finishing long and perfumed. This is stunning!”

Neal Martin (Vinous.com) 94 poäng:The 2017 Les Forts de Latour has a stupendous bouquet with blackberry, bilberry and oyster shell aromas, very well defined and focused and to be honest, much more intense than I was expecting. The palate is medium-bodied with fine tannin, so elegant and poised with delicate touches of graphite and cracked black pepper towards the pixelated finish. What an outstanding, over-performing Les Forts de Latour. 2023-2055.”