Rött vin

2018 Barolo Classico (magnum), Paolo Scavino

nr 7292006

Utsökt finstämd Barolo Classico i härligt magnumformat signerat Paolo Scavino. Ett vin att lagra under många år framöver. Wine Advocate: 93 poäng

Pris 1099 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Paolo Scavino

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stiltypiskt strama, men mycket finlemmade tanniner, en imponerande aromrikedom, en energisk balans och elegans som avslutas i en långt eftersmak som klingar ut i röda bär och tjära.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2038

Mer information

Om produkten

Piemontes moderna historia är tätt sammanlänkad med Paolo Scavino – en av regionens allra mest aktade namn som sedan starten varit med och drivit kvalitetsarbetet framåt med hjälp av passion och innovation. Över 100 år efter grundandet fortsätter fjärde generationen, Enrica och Elisa Scavino, att värna om familjenamnet genom att befästa deras roll som en av de allra största även i framtiden. Paolo Scavinos historia startade när patriarken och adelsmannen Lorenzo Scavino och hans son Paolo skapade familjeföretaget år 1921 i kommunen Castiglione Falletto. På 50-talet delades familjens då 11 hektar upp mellan de båda bröderna Paolo och Alfonso Scavino. Paolo förvaltade arvet genom att skapa viner under eget namn från de 5,5 hektar han erhöll efter uppdelningen. Den man som verkligen satt Paolo Scavino på kartan var Paolos son, Enrico Scavino. Enrico var bara 10 år gammal då han år 1951 började jobba sida vid sida med sin far i vineriet. Med tiden kom han att bli en av de välkända Barolo Boys som satte regionen på kartan under 80- och 90-talet. Vid sin död, i februari 2024, hade han över 71 års erfarenhet och drevs fram till slutet av en brinnande passion att hela tiden skapa bättre och bättre viner genom att aldrig sluta att experimentera. Döttrarna Elisa och Enrica, som i många år arbetat sida vid sida med sin far som vinmakare och exportansvarig, för idag vidare faderns fana, särskilt eftersom Elisa ärvt hans experimentlusta i vineriet. Vi lär kunna förvänta oss stordåd och innovation även i framtiden!

Paolo Scavino äger totalt 30 hektar i Barolo och har mark i 20 världskända Barolo Crus. Vineriet ligger i hjärtat av Barolo, Castiglione Falletto, en unik liten by i Barolo eftersom det är här som Barolos två jordmåner (från den Tartonianska och Helvetianska epoken) möts och lånar ut sina egenskaper av både kraft och elegans till områdets viner. Förutom Castiglione Falletto äger Paolo Scavino också vingårdar i Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno, Roddi och Monforte d’Alba.

2018 Barolo Classico är familjen Scavinos historiskt viktigaste vin eftersom det representerar den traditionella vinmakningen i Barolo. Under många decennier gjorde familjen inga enskilda cru-butlejeringar (detta startade man med först på 70-talet) och allt fokus gick då till egendomens Barolo Classico som är en mix av olika vingårdslägen. I takt med att Enrico Scavino anskaffade fler vingårdar kunde man slutligen skapa såväl Classico som Cru-viner med samma känsla för detalj. Vinet är gjort i klassiskt manér med druvor från familjens vingårdar i 8 av de 11 tillåtna kommunerna i Barolo utspridda i Casteglione Faletto, Barolo, Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba där samtliga bidrar till vinets oerhörda komplexitet. I vineriet avstjälkas druvorna och genomgår en lätt pressning. Den efterföljande macerationen och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar. De olika vingårdarna vinifieras separat och blendas tillsammans först efter 10-12 månader på gamla stora ekfat (här har man möjlighet att ta bort de fat som inte lever upp till familjens höga krav), vartefter de fick vila i ytterligare 12 månader på fat och 10 månader på flaska. Här finner du denna klockrena Barolo i härligt magnumformat.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Monica Larner): 93 poäng ”The Paolo Scavino 2018 Barolo is a pretty wine with sweet primary intensity that appears as tart cherry and dried raspberry. With Enrico Scavino’s signature on the front label, this is a classic package with silky tannins and a long, polished mouthfeel. Fruit comes from multiple vineyard sites across the appellation.”