Sött vin

2018 Graacher Himmelreich Riesling Auslese, Joh. Jos. Prüm

nr 5644501

Legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2018 Graacher Himmelreich Riesling Auslese har alla attribut för en enastående riesling. Decanter: 95 poäng

Pris 519 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
7,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en mineralisk, ungdomlig och komplex doft av stenfrukt, vita vinbär, gul citrus, vita och gula blommor, gröna äpplen, krossad sten och honung. Syran är vibrerande hög och matchar upp restsötman perfekt. Kroppen är förhållandevis fyllig och gräddig och har eftersmak som är mycket lång – och försvinnande god.

Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha).  Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskuplterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.

Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!

Årgång 2018 är en av de varmaste åren i mannaminne och växtsäsongen fick en tidig start efter en väldigt kall och våt vinter. Såväl knoppning som blomning skedde långt före schemat och tack vare det torra vädret så var sjukdomstrycket i vingårdarna i stort sett icke-existerande. Sommaren var en av de varmaste och torraste i mannaminne men vissa delar av mosel fick sig en regnskur då och då som hjälpte att hålla den värsta torkan borta. Redan fram mot mitten av september var druvorna redo att skördas (ännu ett rekord i tidighet) och skörden fortgick under perfekta förhållanden (torra och varma) fram till oktober. Torkan och solen gjorde att väldigt lite ädelröta utvecklades i vingårdarna – men några tålmodiga producenter lyckades producera Icewine som skördades tidigt år 2019.

Årgången definieras av sin solmogna och inbjudande frukt och förhållandevis låga syra och producenterna betonar att detta är en årgång som är som gjord för att avnjutas ung. De absolut bästa topproducenterna gjorde viner som på något sätt, årgången till trots, fortfarande är fräscha och ursprungstypiska och kommer lagras väl långt in i framtiden.

Decanter 95 poäng: ”This is full of gunsmoke slate, white pear and gentle pepper, with the sweet hit of late harvest but floating above the palate, saline fresh and surprisingly open at this stage for a wine that you know will age effortlessly for a good few decades or more (we had a 1998 Spätlese that was barely stirring). Salivating and just utterly drinkable. 100% Riesling from steep slopes across five vineyard sites, 90% ungrafted with 10% grafted.”

The Wine Advocate: 95+ poäng ”The 2018 Graacher Himmelreich Auslese is still discreet but deep and vegetal on the coolish and still slightly reductive nose that opens up slowly with aeration. There is an expressive slate character here and coolish precision in terms of fruit flavors. Classy on the first palate, this is a crystalline, elegant and piquant, vital and crunchy Auslese that dinks quite well even in its youth. Based on the wine’s density and piquancy, however, I recommend to cellar it for at least a decade. Tasted at the domain in September 2020. Tasting 2018 and 2019 chez JJ Prüm was one of the highlights of my Mosel trip in September.”