Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2018 Les Forts de Latour, Château Latour
nr Hemligt artikelnummerAndravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från stora årgången 2018. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 28 oktober 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret via mejl dagen innan lansering!
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 3399 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Latour
Ursprung
Pauillac AOC
Druvor
65.6% cabernet sauvignon, 34% merlot och 0.4% petit verdot
Alkohol
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Potent och intensiv doft som visar upp ett aromspektrum som skvallrar om begynnande mognad. Doften visar upp en stor typicitet med aromer av svarta vinbär, ceder, tobaksblad, svart te, björnbär, fruktkaka, och muskot. Kroppen är stor men knivskarpt balanserad med tanniner, syra och alkohol i total balans. Eftersmaken är mycket lång och mynnar ut i en kavalkad av kryddor, mörkar frukter och örter.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2048
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.
Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i 100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Wine Independant: 95 poäng ”A blend of 65.6% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, and 0.4% Petit Verdot, Les Forts de Latour 2018 has a deep garnet-purple color. It storms out of the glass with powerful scents of blackberry pie, boysenberry preserves, and crème de cassis, melding into a background of sandalwood, Indian spices, dusty soil, and licorice, with a hint of dried flowers. The medium to full-bodied palate is powerful and seductive, delivering firm, grainy tannins and seamless freshness to frame the generous flavors of black fruit preserves, finishing long and opulent.”
The Wine Advocate: 94 poäng ”The 2018 Les Forts de Latour is made up of 65.6% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot and 0.4% Petit Verdot, with 14.2% alcohol and an IPT (total polyphenol index) of 77. It was aged in 60% new oak. Deep garnet-purple in color, it needs a fair bit of swirling to reveal notions of baked black cherries, cassis and blackberry pie with hints of pencil lead, clove oil, cardamom and allspice with a waft of violets. Medium to full-bodied, the palate delivers impressive density with velvety tannins and a lively backbone supporting the generous black fruits, finishing long with all the earthy nuances coming through at the very end.”
Vinous : 94 poäng ”The 2018 Les Forts de Latour is surprisingly approachable. It boasts serious concentration because of the warm dry summer and ensuing low yields, yet the intensity of the fruit pretty much covers the tannins, quite unusual for young Forts de Latour. Dark-toned fruit, gravel, incense, licorice and scorched earth add to the wines distinctive sepia-toned personality. The 2018 turned out beautifully..”