Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2018 Musigny Vieilles Vignes Grand Cru, Comte Georges de Vogüé
nr 9244501Med sin mörka frukt liktväl färg så levererar Vogüés Musigny från 2018 enorm elegans i en enorm årgång, ett måste i varje välsorterad källare.
Pris 12499 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Comte Georges de Vogüé
Ursprung
Musigny Grand Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.
Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.
Lagringspotential
Från nu till 2050
Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.
Om produkten
Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.
Le Musigny är det mest omtalade Grand Cru-läget i Chambolle-Musigny. Namnet kommer troligen från en historisk romersk ägare vid namn Musinus och består av 10,8 hektar vingårdar där man får göra både rött och vitt vin (där det sistnämna är oerhört ovanligt). Vogüé äger hela 7,2 ha av dessa, vilket gör dem till den absolut största producenten av detta mytomspunna läge. Det ger dem ett unikt uttrycksutrymme: deras vin speglar hela lägets komplexitet, från topp till tå, från djupa jordlager till kalkrika övre partier. Le Musigny ligger högt upp på sluttningen ovanför Clos de Vougeot, med en jordmån som är lättare och mer kalkrik än många andra grand cru-lägen i regionen. Här finns mycket kalksten och lera, vilket ger god dränering och bidrar till vinernas finess, elegans och komplexitet. Mikroklimatet är också något svalare, vilket förlänger mognadsperioden och bidrar till vinernas komplexitet och balans.
Druvorna kommer från stockar med en genomsnittlig ålder på över 45 år – vissa partier betydligt äldre än så, med de äldsta rankorna planterades på 50-talet – vilket ger koncentration, elegans och struktur. Och det är just dessa gamla rankor som är en av Comte Georges de Vogüés stora ess i rockärmen. Eftersom vinet säljs under namnet Musigny Vieilles Vignes är det enbart när rankorna är gamla nog att leverera druvor av högsta kvalitet som de får ingå i prestigevinet – är de yngre än 25 år går druvorna in i gårdens Chambolle-Musigny Premier Cru.
2018 i Bourgogne var en storslagen årgång och förväntas av många att med tiden bli en av de mest exceptionella årgångar på 2000-talet. Det var en tuff växtsäsong på grund av tidigare regnväder under året. Värmen kom tidigt vilket ledde till en kort blomning i början på maj som var över på bara fem dagar. Enligt Comte Georges de Vogüé själva doftade det intensivt av blommor i vingårdarna under denna tid, vilket är mycket ovanligt. Vinmakaren François Millet valde att detta år skörda druvorna tidigare än vanligt (redan i slutet av augusti), vilket visade sig vara ett bra val. Druvorna som kom till vineriet var av exceptionell kvalitet och koncentration. Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 40-45% ny ek från skogen Tronçais.
Vinexperternas omdömen
Vinous (Neal Martin): 97–99 poäng
”The 2018 Musigny Vieilles Vignes Grand Cru is even darker than the Bonnes-Mares. It has a spectacular bouquet of intense black fruit, blueberries and shucked oyster shells, the mineralité heightened over the Bonnes-Mares and lending a great deal of precision. The palate is medium-bodied with blueberry, boysenberry and black currant fruit, extraordinary tension, razor-sharp acidity and a dash of white pepper on the crystalline finish. One of the finest Musignys I have tasted from barrel at de Vogüé.
Burghound (Allen Meadows): 94–97 poäng
”A ripe and super-fresh nose offers up notes of black raspberry, plum liqueur, Asian-style tea and a whiff of incense. The racy, intense and mineral-driven big-bodied flavors retain outstanding delineation as well as an abundance of palate soaking dry extract before delivering stunningly good length. This incredibly powerful effort is both classy and highly complex and like the Bonnes Mares, is a wine that will live for decades. With that said, it’s not so backward and compact to preclude it being approachable after only 10 to 12 years.”
Decanter: 95 poäng
”All the vines that are used to produce this extensive cuvée of Musigny are over 25 years’ old, so it always has good concentration. But in 2018, it’s an especially big, dense, powerful wine with masses of inky colour, assertive one-third new oak, plenty of plush bramble and black cherry fruit, undertones of sweet spices and liquorice and a chalky flourish. Needs time.”