Rött vin

2018 Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes, Robert Chevillon

nr 5647701

Vi har fått möjlighet att fylla på lagret  med 84 flaskor back vintage 2018 från oefterhärmliga Domanine Robert Chevillon. Med sin mörka fruktighet och fylligare karaktär så levererar Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes från den stora årgången 2018 långt över sin ödmjuka Village-status.

Pris 799 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Robert Chevillon

Ursprung
Nuits-Saint-Georges AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Läckert mörkfruktig doft av både röda och mörka bär såsom hallon, körsbär och björnbär. Ren fräsch frukt med mörkbäriga toner. Rund med väl integrerade tanniner där både röd och blå frukt blandas väl med en elegant ekfatston. Långt fint avslut på ett välbalanserat vin med en härlig textur.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller till en klassisk boeuf bourguignon.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 14 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Domaine Robert Chevillons historia tar sin början under tidigt 1900-tal då Symphorien Chevillon började odla 12 hektar mark i Nuits-St-Georges som han sålde under eget namn. Därefter utvecklas domänen med varje ny generation och mer och mer mark, framförallt Premier Cru-lägen. På 1940-talet, när domänen ägdes av Maurice Chevillon, inhandlades ett par destilleringspannor och man började bränna Marc (en tradition som lever kvar än idag). Maurice fick två barn – Robert och Jeannine som föddes 1937. Robert var den som kom att ge familjeföretaget dagens namn. Robert gifte sig med Christiane år 1961 och tillsammans fick de barnen Denis (född 1963) och Bertrand (född 1967). Idag driver de båda bröderna, som femte generationen, domänen vidare sedan Robert Chevillon gick i pension 2003. Deras viner är välkända i världen och man har ett mycket gott rykte om sig att göra kraftfulla och rustika viner med stor koncentration och finess.

2018 Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes görs, som namnet antyder, på druvor från gamla rankor. I detta fal över 50 år gamla rankor från vingårdslägena La Charmotte och Au Chouillet i de nordöstra delarna av Nuits-Saint-Georges. Druvorna får genomgå en långsam jäsning med 100% avstjälkade druvor och lagras därefter på 20% ny ek (från tunnbinderiet Tonnellerie Sirugue) i ungefär ett år.

Wine Advocate William Kelley) ”Aromas of cherries, sweet soil tones, dark chocolate and wild berries introduce Chevillon’s 2018 Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes, a medium to full-bodied, fleshy wine with a generous core that’s framed by rich, powdery tannins. This is a muscular Nuits that contrasts with its supple, sappy 2017 counterpart.”

Vinous (Neal Martin): ”The 2018 Nuits Saint-Georges Villages has a charming, vivid bouquet of ebullient red cherries and crushed strawberry fruit that bursts from the glass. The medium-bodied palate offers sappy red fruit on the entry. Quite glossy and sweet in style, with tart cherries and blueberry on the playful, energetic finish. Probably one for earlier drinking than, say, the 2015 or 2016 Nuit Saint-Georges Villages.

Burghound: ”A relatively high-toned nose features notes of primarily red berries that are trimmed in discreet nuances of warm earth and wood. The attractively vibrant medium-bodied flavors are understandably bigger, richer and firmer and particularly so on the saline-inflected and again slightly rustic finale.”

John Gilman: ”The inherent power of the 2018 vintage chez Chevillon is readily apparent from the first wine in the lineup this year, as this is a big, deep and pure example of old vine Nuits AC. The bouquet is ripe and sappy, jumping from the glass in a mix of red and black cherries, venison, chocolate, dark soil tones, woodsmoke and a touch of vanillin oak. On the palate the wine is deep, full-bodied and ripely tannic, with a rock solid core of fruit, fine focus and grip and a long, nascently complex and chewy finish. This will be the first wine to come forward in the stables this year, but I would not touch a bottle until it has seen ten years flow swiftly by.”