Rött vin

2018 Radici Taurasi, Mastroberardino

nr 5884601

Mastroberardinos Radici Taurasi är ett benchmark för vad italienska appellationen Taurasi och druvan aglianico kan producera när det är som bäst. Intensivt, fruktigt men med bibehållen elegans och som pricen över i är det lagringsdugligt å det oändliga!

Pris 429 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Mastroberardino

Ursprung
Taurasi DOCG

Druvor
100% aglianico

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En stor och komplex doft med toner av såväl röda som mörka körsbär, plommon, vinbär, solmogna jordgubbar, charkuterier, choklad, tobak och örtkryddor. Smaken är kraftfull och komplex med en stadig dos tannin och rejäl syra: vinet har alla ingredienser för rejäl lagringsduglighet så den som har tålamod har mycket att vinna!

Passar till
Detta vin ska njutas till kraftfull mat som grytor, vilt, lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.

Om produkten

Banbrytande familjeegendom med lång historia – Mastroberardino är troligen ett av Italiens äldsta vinhus och ligger i Kampanien. Den ursprungliga källaren uppfördes av Piero Mastro di Berardino i början av 1700-talet i Irpinia och har varit i familjen Mastroberardinos ägo sedan dess. Idag drivs företaget dock av en annan Piero som tillhör den 10:e generationen. Mastroberardino är en tung spelare i södra Italien och har rykte om sig att hålla mycket hög kvalitet och ett stort engagemang för att bevara de gamla antika druvsorterna som är så specifika för området. Mastroberardino var länge ensamma om att fokusera på kvalitetsviner i området. Vineriet ligger kvar på samma plats som den ursprungliga källaren men har fått renoveras till följd av en jordbävning på 1980-talet som förstörde stora delar av den ursprungliga källaren. I Kampanien uppnår Mastroberardino ett svalare klimat genom att odla på högre höjder; vingårdarna ligger på mellan 350 och 550 metet över havet.

2018 Radici Taurasi görs – som traditionen bjuder – på den klassiskt sträva druvsorten aglianico. Druvorna handskördades i slutet av oktober och början av november. Jäsningen ägde rum på rostfria ståltankar följt av en lång macerationstid. Därefter lagrades vinet i 24 månader på franska barriquer och slavonska ekliggare och slutligen ytterligare 24 månaders flasklagring.

Druvan aglianico är värd en presentation i sig. Druvan räknas som en av de bästa kvalitetsdruvorna i södra Italien och under många år antogs den ha grekiskt ursprung. Faktum är att namnet aglianico är en omskrivning av det italienska ordet Ellenico – som helt enkelt betyder Hellenisk – alltså ”grekisk”. Druvan kallades ellenico (eller ellenica) fram till 1400-talet då den började kallas för just aglianico. Modern DNA-teknik har emellertid visat att den inte har något släktskap med några idag kända grekiska druvsorter. Det man vet är dock att den först planterades av grekiska kolonisatörer i området där Avellino ligger idag. Än idag anses området ge de allra bästa aglianico-vinerna, framförallt i appellationen Taurasi DOCG, även om druvan idag förekommer i många regioner runt om i södra Italien. Druvan mognar sent och skördas ofta en bit in i november. Skördas den för tidigt kommer vinmakaren nämligen få svårt att tämja dess kraftfulla tanninstruktur. De bästa vinerna är mörka i färgen och ger aromer av choklad och plommon med tydliga men finkorniga tanniner och en frisk syra – bäst trivs druvan när den får växa på vulkanisk jordmån som i Taurasi. Det är kombinationen ”tannin” och ”syra” som gör att många drar liknelsen till Barolo – därtill behöver den ofta några års flasklagring för att komma till sin rätt.

The Wine Advocate (Monica Larner): 93 poäng ”Packaged with its distinctive black label, the Mastroberardino 2018 Taurasi Radici offers impressive complexity with a long succession of aromas that includes dried blackberry, cherry liqueur, tarry smoke, campfire ash, sweet baking spice and cinnamon. The bouquet is also heavy on bramble, rosemary sprig and forest floor. It is all smoothed out by soft tobacco. This wine shows robust fruit weight and equally balanced oak spice. The tannins are well managed and Radici is long in persistency.”

Vinous (Eric Guido): 93 poäng ”Like chiseling through an ashen stone to find a treasure trove of exotic spices, incense and cinnamon-tinged black currants, the 2018 Taurasi Radici makes itself known. This is a soft and generous expression of Radici, with depths of tart black fruit offset by dark chocolate and sour citrus notes. It finishes with tremendous length but without the typically harsh tannins associated with Aglianico in its youth, leaving behind inner earth and herbal tones. The 2018 ends with a salty flourish. This is a much more forward expression of Radici. That said, I expect it will give much pleasure over the medium term.”