Vitt vin

2018 Saint-Aubin Premier Cru Clos de la Chatenière (magnum), Hubert Lamy

nr Hemligt artikelnummer

Saint-Aubin Premier Cru Clos de la Chatenière är en av de mest framstående vingårdslägena i Saint-Aubin. Ett vin att spara under många år framöver från ett stjärnskott och sommelierfavorit som utan tvekan är en av Bourgognes hårdast arbetande vinmakare. Endast 10 magnumflaskor finns tillgängligt vid lansering.

Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer under Tryffelsvinets Bourgogneveckor den 21 juli 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Add to Calendar

Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering

Pris 4699 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum21/07/2025

Beskrivning

Producent 
Hubert Lamy 

Ursprung
Saint-Aubin Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Ren, pigg och tät doft med mineraltoner och fruktiga inslag av mogna äpplen, citron, lime och nyanserade fattoner. Vinet är aningen reduktiv när det är ungt. Lufta därför vinet så får du ett mer komplext och tillgängligt vin även utan lagring. Det här vinet har ett närmast elektriskt anslag som engagerar från första stund. Kristallklart klingande som en fjällbäck och sprakande som ett tomtebloss med toner av gul frukt, rökig mineral och en sälta som omfamnar den kryddiga strukturen. Det här vinet är lika djupt som Vättern och minst lika trolskt.

Passar till
Perfekt till ångkokad eller ugnsbakad vit fisk, ostron eller lätta, eleganta förrätter med fisk som basingrediens.

Lagringspotential
Från nu till 2048

Mer information
Dekantera gärna vinet om du serverar det ungt.

Om produkten

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna. Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barriquer. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Saint-Aubin Premier Cru Clos de la Chatenière är en av de mest framstående vingårdslägena i Saint-Aubin och ett av Domaine Hubert Lamys verkliga landmärken –  kanske hans mest kända vin. Clos:et är en specifik plats inom den större vingården La Chatenière i Saint-Aubin, inramad av torra stenmurar. Lamy förfogar över 1,25 hektar inom detta clos, där vinstockarna är 60 år gamla. I praktiken är detta en monopole, eftersom Lamy är den enda producenten som buteljerar ett vin separat från denna plats och dessutom får märka det därefter. Den enda andra producenten med en liten parcell här är Colin-Morey, men han blandar den med sin övriga cuvée från La Chatenière.

Vingården vetter mot söder och ligger precis bakom kröken från En Remilly och Les Murgers des Dents de Chien. Den sköts helt och hållet för hand – sluttningen har en lutning på hela 40 %, och jordmånen är så stenig att det vore för riskabelt att arbeta med traktor. Just denna branta lutning och det sydliga läget säkerställer att vinrankorna får rikligt med sol, medan de kalkstensrika jordarna (20 cm stenig ytjord ovanpå hård, kompakt kalksten) ger vinerna en genomträngande mineralitet som balanserar den intensitet som kommer av låga skördeuttag.

Lamys rankor planterades 1964 och ligger i ett varmare läge än exempelvis Derrière chez Edouard och dess druvor tenderar att vara små och djupt koncentrerade. Druvorna skördas för hand och genomgår en spontan jäsning i 300- och 600-liters fat under cirka 90 dagar. Vinet lagras sedan i 12 till 18 månader på samma fat, vilket bidrar till dess struktur och djup. Ett vin i särklass.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (William Kelley): 91-93 poäng
”The 2018 Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière bursts with aromas of waxy citrus rind, yellow orchard fruit, clear honey and wheat toast. Medium to full-bodied, round and textural, it’s layered and enveloping, with fine concentration and a long, saline finish. Lamy notes that his old vines in this lieu-dit (which is warmer than, for example, Derrière chez Edouard) tend to produce lots of small, shot berries.”

Bilagor