Mousserande vin

2019 Alta Langa Brut, Sara Vezza

nr 9499001

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare och vi har den stora glädjen att presentera hennes mousserande vin från den förhållandevis nya appellationen Alta Langa DOCG – en spännande ny mousserandeappellation med mycket strikta produktionsregler. 

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Alta Langa DOCG

Druvor
50% pinot noir, 50% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är elegant och tilltalande med toner av gröna äpplen, citron, lime och nougat med en påtaglig autolytisk karaktär som för tankarna till kex och brioche. Smaken är fräsch med en härligt klingande syra och krämig mousse.

Passar till
Det här är ett ypperligt mousserande vin som passar alldeles utmärkt som aperitif eller till elegantare anrättningar av vit fisk och kyckling/fläsk.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Servera vinet väl kylt (runt 8 grader)

Om produkten

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte vet är att Sara har många strängar på sin lyra. Hon driver nämligen inte bara ett projekt i vineriet – utan två! Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Vinerna är en förlängning av Josetta Saffirio och ett sätt för Sara att kunna ta ut svängarna mer efter eget huvud. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck. Ingen tillsatt jäst används och all frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien). Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano.

Alta Langa DOCG är en förhållandevis ung appellation för mousserande viner som godkändes som DOC så sent som 2001. Tio år senare uppgraderas de och fick därmed lägga till det eftertraktade G’et för att markera den högsta kvalitetsklassen. Historien bakom appellationen sträcker sig emellertid hela vägen tillbaka till 1800-talet. Allting startade när en man vid namn Carlo Gancia, efter en period av studier av vinproduktion i Champagne, kom att bli övertygad om att Piemonte var ett perfekt ställe att producera mousserande viner i. Han påbörjade de första experimenten år 1850 som innefattade odling av pinot noir och chardonnay runt byn Canelli. Hans arbete med den Piedmontesiska produktionen av mousserande, så kallade ”Spumante” -viner, kom att kulminera på 1990-talet när ett projekt startades för att lansera ”Spumante Metodo Classico in Pimonte”. Resten är, som man säger, historia. Appellationen Alta Langa består uteslutande av mousserande viner (vita och rosé) producerade på chardonnay och/eller pinot nero (som pinot noir kallas i Italien) som skördas för hand och vinifieras enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och en minimumlagringsperiod på jästfällningen på hela 30 månader.

Sara Vezzas 2019 Alta Langa består av 50% chardonnay och 50% pinot noir som har jästs på ståltank vid 18 grader under fyra veckor. Ungefär 6 månader efter skörd påbörjas den andra jäsningen på flaska varefter vinet lagras på sin jästfällning under 30 till 40 månader.

Vinexperternas omdömen

DryckesListan.se (vecka 27, 2024): ”GULD! Stramt och friskt mousserande från den spännande appellationen Alta Langa i Piemonte. Ett vackert möte mellan gula äpplen, bakad citrus och kvitten och en försiktig mognad som bjuder på rostade nötter och nougat. Görs på lika delar pinot noir och chardonnay.”

DinVinguide, Sofia Ander (2024-07-01): ”Vässat från Sara Vezza. Det är stramt, friskt och läskande. Gula äpplen möter citrus och kvitten och en försiktig mognad som bjuder på rostade nötter och nougat. Gott och spännande från en högintressant – bokstavligen – appellation i Piemonte. Görs på lika delar pinot noir och chardonnay.”