Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Alta Langa Brut, Sara Vezza
nr 9499001Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare och vi har den stora glädjen att presentera hennes mousserande vin från den förhållandevis nya appellationen Alta Langa DOCG – en spännande ny mousserandeappellation med mycket strikta produktionsregler.
Pris 259 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Az. Agr. Sara Vezza
Ursprung
Alta Langa DOCG
Druvor
50% pinot noir, 50% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är elegant och tilltalande med toner av gröna äpplen, citron, lime och nougat med en påtaglig autolytisk karaktär som för tankarna till kex och brioche. Smaken är fräsch med en härligt klingande syra och krämig mousse.
Passar till
Det här är ett ypperligt mousserande vin som passar alldeles utmärkt som aperitif eller till elegantare anrättningar av vit fisk och kyckling/fläsk.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Servera vinet väl kylt (runt 8 grader)
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder. Gårdens mousserande viner görs under namnet Az. Agr. Sara Vezza och tillhör gårdens ”evolution line”.
Alta Langa DOCG är en förhållandevis ung appellation för mousserande viner som godkändes som DOC så sent som 2001. Tio år senare uppgraderas de och fick därmed lägga till det eftertraktade G’et för att markera den högsta kvalitetsklassen. Historien bakom appellationen sträcker sig emellertid hela vägen tillbaka till 1800-talet. Allting startade när en man vid namn Carlo Gancia, efter en period av studier av vinproduktion i Champagne, kom att bli övertygad om att Piemonte var ett perfekt ställe att producera mousserande viner i. Han påbörjade de första experimenten år 1850 som innefattade odling av pinot noir och chardonnay runt byn Canelli. Hans arbete med den Piedmontesiska produktionen av mousserande, så kallade ”Spumante” -viner, kom att kulminera på 1990-talet när ett projekt startades för att lansera ”Spumante Metodo Classico in Pimonte”. Resten är, som man säger, historia. Appellationen Alta Langa består uteslutande av mousserande viner (vita och rosé) producerade på chardonnay och/eller pinot nero (som pinot noir kallas i Italien) som skördas för hand och vinifieras enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och en minimumlagringsperiod på jästfällningen på hela 30 månader.
Sara Vezzas 2019 Alta Langa består av 50% chardonnay och 50% pinot noir som har jästs på ståltank vid 18 grader under fyra veckor. Ungefär 6 månader efter skörd påbörjas den andra jäsningen på flaska varefter vinet lagras på sin jästfällning under 30 till 40 månader.
Vinexperternas omdömen
DryckesListan.se (vecka 27, 2024): ”GULD! Stramt och friskt mousserande från den spännande appellationen Alta Langa i Piemonte. Ett vackert möte mellan gula äpplen, bakad citrus och kvitten och en försiktig mognad som bjuder på rostade nötter och nougat. Görs på lika delar pinot noir och chardonnay.”
DinVinguide, Sofia Ander (2024-07-01): ”Vässat från Sara Vezza. Det är stramt, friskt och läskande. Gula äpplen möter citrus och kvitten och en försiktig mognad som bjuder på rostade nötter och nougat. Gott och spännande från en högintressant – bokstavligen – appellation i Piemonte. Görs på lika delar pinot noir och chardonnay.”