Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson (magnum)
nr 7183406Fjärde utgåvan! I samarbete med konstnären Lisa Larsson och Josetta Saffirio släpper vi denna specialutgåva av gårdens Barolo 2019 på magnum. Vinet lanseras i liten upplaga om 150 magnumbuteljer till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 16 april 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!
Pris 899 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Josetta Saffirio
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
1500 ml
Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.
Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.
Lagringspotential
Från nu till 2039
Mer information
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.
Om vinet – 2019 Barolo del Comune di Monforte d’Alba
2019 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.
Om konstnären
Konstnären Lisa Larsson är 32 år gammal, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Stockholm dit hon nyligen kommit tillbaka efter 8 år i New York. Lisa hade sin första konstutställning som 18-åring och antogs därefter till Fine Arts-programmet på Parsons konstskola i New York. Hennes konstverk är oftast stora figurativa oljemålningar. Under pandemiåren började hon lockas av matstilleben och har sedan dess fått största delen av sin inspiration från delade måltider. Och att konsten ofta innehåller mat och dryck kanske inte är så konstigt – Lisa kommer från en matlagningsintresserad familj och har själv erfarenhet från att driva en restaurang hemma i lägenheten i SoHo under konceptet AirDine, och också som deltagare i elfte säsongen av Sveriges Mästerkock. Det senaste året har hon haft en utställning på hemmaplan, släppt en kollektion tillsammans med A Day’s March och nyligen ställde hon ut sina dukar på Alchemy Gallery i New York.
Om konstverket
”Inspirationen kommer från de otroliga viner som Josetta Saffirio,
skapar och känslan efter en väl utförd middagsbjudning – här med tomten som värd.” säger konstnären Lisa Larsson själv om sitt konstverk. Här kan du läsa mer om projektet!