Rött vin

2019 Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet

nr 7657701

Kungen av viner – Chambertin Grand Cru – från prisade producenten Domaine Trapet och den hyllade årgången 2019.

Pris 7999 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtBiodynamiskt, Biodynamiskt certifierat

Beskrivning

Producent
Domain Trapet

Ursprung
Chambertin Grand Cru AOC

Druvor
100% Pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.70

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2050

Mer information

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Idag är det sjunde generationen Trapets som huserar på ägorna. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Druvorna till Trapets briljanta Chambertin Grand Cru kommer från familjens 1,9 ”stora” lott av vingården som i sin helhet inte är större än 12,9 hektar. Dom äldsta rankorna i Trapet ägor i Chambertin planterades så tidigt som 1919. Själva läget ligger beläget i södra delen av Gevrey-Chambertin och fick sin officiella Grand Cru-status på 30-talet. Vingården planterades i anslutning till Clos de Bèze (som anlades redan på 700-talet av munkarna från klostret i Bèze) på 1200-talet och legenden säger att det var en Monsieur Bertin som planterade vingården i syfte att emulera vinerna som planterades nästgårds. Namnet Chambertin tros vara en förkortning av Champ de Bertin (Bertins fält). Först på början av 1700-talet så kom Chambertin och Clos de Bèze att förenas under samma ägare (och än till idag kan vinerna från Clos de Bèze buteljeras under namnet Chambertin). Napoleon sägs ha vart en storkonsument av Chambertin och vinet kom därför att kallas för ”The wine of kings, the king of wines”.

Trapet använder en hög andel hela klasar vid jäsningen. Andelen varierar utifrån årgångens förutsättningar, men generellt används 50-100% hela klasar till grand cru-vinerna.  För 2019 användes 100% hela klasar. Alkoholjäsning och maceration sker i öppna, temperaturkontrollerade cementtankar i upp till 19 dagar. Därefter tappas vinet i ekfat för lagring och malolaktisk jäsning. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 50% ny ek och lagrats på ekfat i cirka 18 månader.