Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2019 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux, Domaine André Brunel
nr 5603401Domaine André Brunels toppvin, cuvée Centenaire produceras endast i exceptionella årgångar. Årgång 2019 var inte bara en utsökt årgång i Rhônedalen, den markerar även 130-årsjubiléumet för rankorna som producerar detta mycket lagringsdugliga vin – ett riktigt samlarvin som kan lagras under kommande 3-4 decennier. Jeb Dunnuck: 98+ poäng
Pris 1249 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine André Brunel
Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC
Druvor
84% grenache, 10% mourvèdre, 6% syrah
Alkoholhalt
14.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet besitter en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av solmogna röda bär, björnbär, nymald svartpeppar, violer, franska örter, lakrits, och nyanserade fatkryddor. Allting bärs upp av en tydlig, men mycket finkornig tanninstruktur som balanseras av syrans friskhet och den imponerande eftersmaken som liksom aldrig klingar av. Här får verkligen grenache-druvan blomma ut till sin allra yttersta potential. En stor upplevelse för Rhôneälskaren!
Passar till
Det här är ett intensivt vin med mycket smak, så välj maträtter med rejält med protein och fett. Lamm, nötkött och fläsk i alla dess former: tänk på att feta tillbehör kommer i vinets ungdom att ha en avrundande effekt på tanninerna.
Lagringspotential
Från nu till 2039
Mer information
Om produkten
Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är Fabrice Brunel, son till André Brunel (som basade från 1971), som klev in på allvar i familjeföretaget 2012 och som tog över tyglarna helt efter Andrés död i januari 2022.
2019 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux är egendomens absoluta toppvin, som enbart görs de allra bästa åren. Druvorna kommer från vingården Les Cailloux i Farguerol, och som namnet “centenaire” antyder är vinrankorna sekelgamla. Faktum är att medelåldern är hisnande 125 år och de gamla rankorna utmärks av sina små koncentrerade druvor av sällan skådad kvalitet. Cuvéen kom till 1989 när rankorna firade 100 år och har sedan dess gjorts de allra bästa åren – där 2019 sannerligen räknas in som en riktig toppårgång som dessutom markerar 130 år sedan rankorna planterades.
Domaine André Brunel använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär trettio procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenachedruvorna lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvèdre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.
Vinexperternas omdömen
Jeb Dunnuck: 98 poäng ”Lastly, and a wine that will be a candidate for perfection in 4-5 years, the 2019 Châteauneuf Du Pape Cuvée Centenaire reveals a deep ruby/purple hue as well as extraordinary notes of black cherries, licorice, iron, nori, and peppery garrigue. As with the base 2019, the estate did an incredible job with the tannins, and this wine is flawlessly balanced, with ultra-fine tannins, no hard edges, and the sheer class to evolve for 25+ years. This is a perfect example of power with no sensation of weight or heaviness. It’s stunning on the palate as well, showing a stacked mid-palate, building yet polished tannins, and a monster of a finish. Is this a return of the 1990? This beauty should flirt with perfection and be one of the wines of the vintage.”
The Wine Advocate (Joe Czerwinski): 95+ poäng ”The 2019 Chateauneuf du Pape Cuvee Centenaire is approximately 84% Grenache, 10% Mourvèdre and 6% Syrah, predominantly from a vineyard planted in the late 19th century. Aged almost entirely in foudre, it nevertheless hints at smoke and campfire on the nose while remaining dominated by black cherries and red raspberries. Full-bodied and concentrated, with ample depth and richness, this really shows its class on the long, silky, mouthwatering finish. It should drink well for upwards of a decade. Tasted blind.
I was able to visit with Fabrice Brunel at his 1960s-era winery, where the foundation had recently been poured for a new addition and the last grapes of 2021 had been brought in only days before. ”We had some frost at the beginning of April,” said Brunel. ”But what we have [in 2021] is quite nice, maybe not a vintage to keep for 20 years.” He likened 2019 to 2010 and 2016 in status—lofty praise indeed, while he said of 2020, ”Very nice, but I think it has less concentration than ’19.” In the winery, all of the tanks are concrete, with oak only used for aging Syrah. We tasted from several tanks of the 2020 Les Cailloux, along with a barrel of the Syrah, and a prospective blend, plus a tank that may be bottled as the 2020 Cuvée Centenaire. Promising, as always. The Cuvee Centenaire comes from a single plot of old-vine Grenache (planted 1889) in the lieu-dit of Farguerol. There’s a bit of Mourvèdre interplanted there, and in most vintages, the best barrel of Syrah also finds its way into the blend. Roughly 500 cases are bottled in vintages when it’s produced, with the balance blended into the regular Les Cailloux bottling. Fabrice was able to locate several older vintages for tasting as well, so I’ve included those notes here for collectors who may still have the wines in their cellars or who may be looking to backfill their collections. These wines are built to be fairly accessible on release, so don’t age them indefinitely. Check in on them from time to time, and drink them when they seem ready to you. It’s possible some readers may prefer their wines more mature than I do, so keep that in mind when reading my impressions of the old wines.”