Rött vin

2019 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux, Domaine André Brunel

nr 5603401

Domaine André Brunels toppvin, cuvée Centenaire produceras endast i exceptionella årgångar. Årgång 2019 var inte bara en utsökt årgång i Rhônedalen, den markerar även 130-årsjubiléumet för rankorna som producerar detta mycket lagringsdugliga vin – ett riktigt samlarvin som kan lagras under kommande 3-4 decennier. Jeb Dunnuck: 97-99 poäng

Pris 999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine André Brunel

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
84% grenache, 10% mourvèdre, 6% syrah

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet besitter en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av solmogna röda bär, björnbär, nymald svartpeppar, violer, franska örter, lakrits, och nyanserade fatkryddor. Allting bärs upp av en tydlig, men mycket finkornig tanninstruktur som balanseras av syrans friskhet och den imponerande eftersmaken som liksom aldrig klingar av. Här får verkligen grenache-druvan blomma ut till sin allra yttersta potential. En stor upplevelse för Rhôneälskaren!

Passar till
Det här är ett intensivt vin med mycket smak, så välj maträtter med rejält med protein och fett. Lamm, nötkött och fläsk i alla dess former: tänk på att feta tillbehör kommer i vinets ungdom att ha en avrundande effekt på tanninerna.

Lagringspotential
Från nu till 2039

Mer information

Om produkten

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är Fabrice Brunel, son till André Brunel (som basade från 1971), som klev in på allvar i familjeföretaget 2012 och som tog över tyglarna helt efter Andrés död i januari 2022.

2019 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux är egendomens absoluta toppvin, som enbart görs de allra bästa åren. Druvorna kommer från vingården Les Cailloux i Farguerol, och som namnet “centenaire” antyder är vinrankorna sekelgamla. Faktum är att medelåldern är hisnande 125 år och de gamla rankorna utmärks av sina små koncentrerade druvor av sällan skådad kvalitet. Cuvéen kom till 1989 när rankorna firade 100 år och har sedan dess gjorts de allra bästa åren – där 2019 sannerligen räknas in som en riktig toppårgång som dessutom markerar 130 år sedan rankorna planterades.

Domaine André Brunel använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär trettio procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenachedruvorna lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvèdre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

Jeb Dunnuck: 97-99 poäng ”The flagship cuvée is the 2019 Châteauneuf Du Pape Cuvée Centenaire and it comes all from the Farguerol lieu-dit located in the northern part of the appellation. It’s normally partially destemmed and brought up mostly in concrete tank. It has a touch of the finesse found in the classic cuvée yet turns up the intensity dial, offering awesome notes of blackberries, strawberries, smoked herbs, blood orange, spice, and spring flower-like aromas and flavors. It’s stunning on the palate as well, showing a stacked mid-palate, building yet polished tannins, and a monster of a finish. Is this a return of the 1990? This beauty should flirt with perfection and be one of the wines of the vintage.”